Brasiilia ülemkohtu otsus võib vabastada vanglast ekspresident Lula

Copy
Brasiilia meeleavaldajad ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva vabastamist nõudmas.
Brasiilia meeleavaldajad ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva vabastamist nõudmas. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia ülemkohus langetas eile otsuse tühistada määrus, mis nõuab süüdimõistetute saatmist vanglasse, kui nad kaotavad oma esimese appellatsiooni; kohtu otsus võib sillutada tee vasakpoolse ekspresidendi Luiz Inacio Lula da Silva vabastamisele. 

See tähendab, et vanglast võidakse vabastada tuhanded süüdimõistetud, sealhulgas Lula, kes on üks kümnetest poliitilistest ja äriliidritest, keda hõlmab ulatuslik korruptsioonijuurdlus.

Nad jäävad vabadusse seniks, kuni nad on ära kasutanud oma õigused süüdimõistev otsus edasi kaevata, mis kriitikute sõnul võib jõukaid inimesi puudutavates kohtuasjades kesta aastaid. 

Lula advokaadid on juba nõudnud ekspresidendi viivitamatut vabastamist.

Häältega 6-5 vastu võetud otsus tühistada kolme aasta tagune määrus on löök uurijatele, kes viivad läbi nõndanimetatud Autopesu juurdlust, mis puudutab riikliku naftafirmaga Petrobras seotud suurkorruptsiooni riigi ladvikus. 

Lula on algusest saadik väitnud, et tema süüdimõistmine oli poliitiliselt motiveeritud ja mõeldud takistama  võimalikku naasmist riigipea ametisse.

Uurijad paljastasid 2015. aastal naftafirmat ümbritseva ulatusliku petuskeemi, mille raames petsid Petrobrasi juhid ja alltöövõtjad ettevõttelt aastakümne jooksul üle kahe miljardi dollari ning andsid poliitikutele ja parteidele altkäemaksu.

Lula ütles aprillis oma esimeses intervjuus vanglast, kus ta kannab pea üheksa aasta pikkust karistust, et Brasiiliat juhib kamp hullumeelseid.

Vasakpoolne eksriigipea kordas oma süütust ning ütles ajalehtedele El País ja Folha de S.Paulo, et tema kinnisideeks on rebida maskid neilt, kes on tema süüdimõistmise taga.

«Ma tean väga hästi, milline koht ajaloos on varutud mulle. Ja tean ka, kes saavad olema prügikastis,» märkis 73-aastane ekspresident.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles