Uus raamat Trumpist: USA president on nagu 12-aastane lennujuhtimistornis (3)

Copy
USA president Donald Trump sammumas eile Valge Maja koridoris.
USA president Donald Trump sammumas eile Valge Maja koridoris. Foto: Michael Brochstein / ZUMAPRESS.com / Scanpix

«USA president Donald Trump kasutab oma võimu presidendina nagu 12-aastane, kes on lastud lennujuhtimistorni ning vajutab nüüd valimatult valitsuse nuppe, pööramata tähelepanu sellele, et lennukid libiseva hoovõturajalt välja ja otsivad paaniliselt võimalust kusagil mujal maanduda,» kirjutab anonüümne kõrge Valge Maja ametnik oma pooleteise nädala pärast ilmuvas raamatus «Hoiatus» («A Warning»).

Autor, kes mullu sai tuntuks sellega, et avaldas samuti anonüümselt The New York Timesis arvamusartikli pealkirjaga «Mina olen osa vastupanust Trumpi administratsioonis», maalib peatselt ilmuvas raamatus Trumpist pildi kui heitlikust ja ebapädevast inimesest, kes eraviisiliselt teeb rassistlikke ja naisi alandavaid märkusi.

Ajalehes The Washington Post ära trükitud raamatu väljavõtete kohaselt on viinud Trumpi impulsiivne käitumine Twitteris selleni, et tema kõrged ametnikud ärkavad sageli hommikul täielikus paanikas.

«See on nagu saabumine päikesetõusul hooldekodusse ja avastamine, et sinu eakas onu jookseb püksata mööda hoovi ning sõimleb valjult kohvikutoidu üle, samal ajal kui murelikud põetajad püüavad teda kinni püüda,» kirjutab anonüümne autor raamatus. «Sa oled ühekorraga hämmingus, lõbustatud ja tunned piinlikkust. Ainult et sinu onu ilmselt ei tee seda iga päev, tema sõnu ei edastata avalikkusele ning ta ei pea juhtima USA valitsust, kui ta lõpuks püksid jalga paneb.»

Raamatu autor kutsub valijaid üles võtma Trumpi ohjamisel ametnikelt teatepulka üle, lisades, et enam pole muidugi tegu lihtsalt teatepulga, vaid põleva dünamiidiga.

Raamatu kirjutanud kõrge valitsusametniku sõnul on tema kolleegid kaalunud üheskoos töölt lahkumist, et tõmmata tähelepanu presidendi talumatule käitumisele, kuid viimaks ikkagi sellest sammust loobunud.

The New York Timesis avaldatud väljavõttes rõhutab autor siiski, et mõistab, kuidas Trump osutus presidendiks valituks.

Raamatu «Hoiatus» esikaas. Teos ilmub 19. novembril.
Raamatu «Hoiatus» esikaas. Teos ilmub 19. novembril. Foto: https://www.twelvebooks.com

«Paljud mõistlikud inimesed hääletasid Trumpi poolt, sest nad armastavad oma riiki, nad tahtsid raputada struktuure ning tundsid, et alternatiiv oleks hullem,» kirjutab autor. «Ma saan teist aru, sest mina tundsin sama moodi.»

Ühtlasi tunnistab autor, et tema mulluse arvamusloo eesmärk luua mõningast korda Valges Majas, kukkus täielikult läbi – tema sõnul oli katse kehtestada distsipliini Valges Majas, kus otsuste langetamise protsess kulgeb täiesti hullumeelselt, kui mitte öelda loogikavabalt, justkui märja plaastri asetamine lahtisele haavale.

Sellest tulenevalt kutsub raamatu autor nüüd valijaid ja nende valitud esindajaid üles võtma Trumpi ohjamisel ametnikelt teatepulka üle, lisades, et enam pole muidugi tegu lihtsalt teatepulga, vaid põleva dünamiidiga.

Valge Maja pressisekretär Stephanie Grisham kritiseeris raamatut ja selle autori otsust jääda anonüümseks. «Argpüks, kes kirjutas selle raamatu, ei pannud oma nime sellele, sest see pole midagi muud kui vale,» vahendas The Guardian tema sõnu.

Ühtlasi soovitas ta ajakirjanikel suhtuda raamatusse kui ilukirjandusteosesse.

USA justiitsministeerium on CBC Newsi andmeil saatnud raamatu välja andvale kirjastusele Twelve kirja, milles hoiatab neid, et autor võib rikkuda ametisaladuse hoidmise kokkulepet ning seetõttu võib raamat enne poelettidele jõudmist vajada ülevaatamist.

Autori esindaja väitel on selle sammu eesmärk anonüümset allikat hirmutada.

Raamat «Hoiatus» ilmub Ameerika Ühendriikides. 19. novembril.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles