Õpilasfirma neiud panevad pirne

Kaie Mölter
, reporter
Copy

Saag Vana-Võidu kutsekooli puidutöökojas vingub vaikselt, kui Viljandi gümnaasiumi XI klassi majandussuuna tüdrukud selle ümber kohti vahetavad ja kordamööda õhukesest lauast parajaid tükke välja lõikavad.

Tüdrukute puutööhuvi taga on õpilasfirma. Selle toode on eluruumi sisustuselement, puidust dekoratiivvalgusti, mis sobib neidude meelest väga hästi ka kinkimiseks. Tootele lisab efekti vana hõõglambipirni sisse loodud kompositsioon. Leedvalgustus tuleb kas puidust raami või vana hõõglambi pirni sisse ning seda saab tüdrukute jutu järgi tellija soovil muuta.

Esimese partiina teevad tüdrukud neli lampi. Kutsekooli õpetaja Kalmer Lind seadistab noortele disaineritele saagi ja õpetab liimimise nippe.

Ketrin Lausson ütleb, et valgustite tegemiseni jõudis nende firma ühe rühmakaaslase ideest, mis teistelegi väga meeldis. "Leidsime internetist mitu põnevat kompositsiooni, aga meie tahtsime teha valgustit. Võtsime paar kompositsiooni eeskujuks ja lisasime sinna valguse," rääkis Lausson.

Esimese prototüübi tegid tüdrukud valmis, nagu öeldakse, kodus põlve otsas. "Kasutasime minu isa tööriistu," lisas Lausson.

Viljandi gümnaasiumi õpilasfirma Lysbox kasutab valgustites vanu lambipirne. Heilika Ventsel ütleb, et tänu sellele on nende toode osaliselt ka taaskasutus, ning lisab, et inimesed, kel on kodus veel vanu läbipõlenud pirne, võivad neid pakkuda Lysboxi lampidesse.

Enne töökojast lahkumist annab Kalmer Lind tüdrukutele veel soovitusi toote lõppviimistluseks ja soovib neidudele edu. Disainlambid peavad õpilasettevõtjatel valmis saama detsembriks, sest siis algavad laadad. Uue toote edu turul näevad tegijad 7. detsembril, kui firma on väljas Viimsi laadal. Seejärel tulevad juba teised õpilasfirmadele müügikohti pakkuvad jõululaadad üle Eesti.

ÕPILASFIRMA LYSBOX

Annaliisa Reimo

Ketrin Lausson

Heilika Ventsel

Kaisa Jane Ojamets

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles