Šoti võimupartei loodab teha valimistega sammu Šotimaa iseseisvumise suunas

Copy
Šoti Rahvuspartei (SNP) juht ja Šoti esimene minister Nicola Sturgeon (K) poseerib erakonnakaaslastega käes silt, millel on kirjas "Peatage Brexit".
Šoti Rahvuspartei (SNP) juht ja Šoti esimene minister Nicola Sturgeon (K) poseerib erakonnakaaslastega käes silt, millel on kirjas "Peatage Brexit". Foto: Andy Buchanan / AFP / Scanpix

Šoti Rahvuspartei (SNP) alustab täna ametlikult valimiskampaaniat ja loodab viia Šotimaa 12. detsembri parlamendivalimistega sammu võrra iseseisvusele lähemale.

Praegu on SNP käes 650-liikmelise Briti parlamendi alamkoja 59 šotlaste kohast 35, kuid erakond loodab, et rahulolematus Brexitiga suurendab nende toetust.

2016. aasta referendumil hääletas Šotimaa ülekaalukalt Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise vastu. Brexit ja sellega seotud sekeldused näivad olevat suurendanud toetust Šotimaa iseseisvusele, mis 2014. aasta rahvahääletusel tagasi lükati.

SNP liider ja Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon ütles reedel, et šotlaste soovi EL-i jääda on eiratud. Hääl SNP-le on hääl Brexitist pääsemiseks, lisas ta.

SNP ei looda 12. detsembri valimisi võita, sõnas ta. «Kuid partei püüab luua liite, mis jätavad konservatiivid võimust ilma.»

«Hääl SNP-le on hääl Šotimaa tulevikule väljaspool Boris Johnsoni haardeulatust ja katkist Westminsteri süsteemi.»

«Hääl SNP poolt on hääl, mis annab Šotimaa tuleviku kindlalt šotlaste kätte,» kuulutas Sturgeon.

Partei on lubanud teha järgmisel aastal katse uus iseseisvusreferendum läbi viia, kuid selle vastu on konservatiivist peaminister Boris Johnson, kes peab nõusoleku andma.

Johnson ütles neljepäeval Šotimaad külastades, et mingit uut iseseisvusreferendumit ei tule.

«Inimestele lubati 2014. aastal täiesti selgelt, et see on kord põlvkonnas juhtuv sündmus,» ütles ta.

2014. aasta hääletus lõppes tulemusega 55 protsenti Ühendkuningriiki jäämise poolt ja 45 vastu.

2016. aasta Brexiti-referendumil andis 62 protsenti šotlastest hääle EL-i jäämise poolt, vastu oli 38 protsenti.

Johnsoni konservatiividel on Šotimaal karta kaotust, sest nende populaarne kohalik liider astus sel aastal tagasi.

Erinevalt teistest EL-i pooldavatest erakondadest on Sturgeon valmis toetama peaministrina opositsioonilise Tööpartei juhti Jeremy Corbynit.

«Mulle meeldib Jeremy Corbyn,» ütles ta reedel.

Corbyn on teise Šoti referendumi küsimuse seni lahtiseks jätnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles