Karksi-Nuia väikelinn kasvas välja autoremonditehasest (1)

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Nuia furgooni­tsehh sai tuntuks kui väikebusside ehituskoht.
Nuia furgooni­tsehh sai tuntuks kui väikebusside ehituskoht. Foto: Erakogu

Autosid on Eestis palju, ilmselt isegi rohkem kui vaja ning see pole kellelegi uudis. Küll aga kipub unustuse hõlma vajuma teadmine, et Eestis on autosid ka tehtud. Karksi-Nuia väikelinna ei oska tänapäeval enamik autoehitusega siduda, ometi sai see paik aastakümnete eest tuntuks just tänu sellele valdkonnale.

Nimelt toodi endise Nõukogude Liidu Leningradist Pihkvani ulatuvast piirkonnast sinna kogu GAZ-tüüpi autode kapitaalremont.

Endine Mulgi vallavanem Peeter Rahnel nendib, et tolleaegne Nõukogude Liit mõistlike lahendustega ei hiilanud ning langetati palju ajuvabasid otsuseid. «Volga ääres Uljanovskis tehti valmis kastiga autod, mis rändasid Nuia (seda nime kandis asula 1987. aastani – toimetus). Seal võeti autodelt kast maha ning ehitati nendest algelised plekist kerega väikebussid, mille sisse pandi põllumajandustehnika vigade tuvastamiseks vajalik diagnostika. Häid diagnostikamasinaid vajasid eelkõige kombainid ja traktorid, mida hakkas sel ajal aina enam põldudele ilmuma. Kui traktoril oli midagi katki, sõitis masin põllule ja diagnostikaaparatuuriga saadi teada, mis sel viga on,» meenutab ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles