Tallinna Tehnikaülikool lõpetas Postimehe artiklist ajendatud uurimised (4)

Postimees
Copy
Tallinna tehnikaülikool.
Tallinna tehnikaülikool. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Tallinna Tehnikaülikool lõpetas Nurkse instituudi projektirahastuse pettuse uurimise, ülikooli teatel ei leidnud uurimine kinnitust, nagu oleks raha väärkasutatud.

Tehnikaülikooli nõukogu kuulas täna korralisel koosolekul ära ülikooli uurimiskomisjoni ja nõukogu auditikomitee raportid väidete kohta, mille kohaselt on Nurkse instituudis väidetavalt toime pandud mitmeid rikkumisi. Nõukogu auditikomitee esimees on Martti Talgre ning liikmed Ülo Jaaksoo, Vaiko Tammeväli ja Laur Hiob.

Ülikool teatas, et auditikomitee ei leidnud tõendeid, mis viitaksid pettusele, võltsimisele, korruptsioonile, kelmusele või soodustuskelmusele. Samas tuvastas komitee mitmeid ülikooli sisemiste reeglite rikkumisi ja andis soovitusi nende vältimiseks. Auditikomitees eriarvamusi polnud.

Arutelu põhjal otsustas nõukogu lõpetada ülikoolis ajalehe Postimees artikli põhjal käivitunud uurimise ja pidada Nurkse instituudi väidetavate rikkumiste asjaolud piisava usaldusväärsusega väljaselgitatuks. Samuti otsustati, et ülikool jätkab koostööd kõigi ülikooliväliste osapooltega.

Tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo sõnul sai ülikool on Nurkse kaasusest õppetunni, mis annab ülikoolile võimaluse oma tegevust tõhustada.

«Isiklikult olen sügavalt pettunud, et siirana tundunud vilepuhumisest alguse saanud uurimiste käigus loobus vilepuhuja täielikust koostööst ülikooli uurimiskomisjoni ja nõukogu auditikomiteega,» ütles Aaviksoo.

Ülikooli teatel keeldus vilepuhuja Keegan McBride uurimiskomisjonile ja nõukogu auditikomiteele oma esindaja, vandeadvokaat Paul Kerese vahendusel üle andmast kõiki tema käsutuses olevaid materjale.

Milles seisneb Nurkse skandaal?

  • Postimees kirjutas 22. augustil informaatori andmetele toetudes, et TTÜ Nurkse instituudis maksti OpenGovIntelligence (OGI) projekti rahast palka teadlastele, kes projektis tegelikult ei töötanud.
  • 10. okoobril avaldas TTÜ uurimiskomisjon raporti, mille järgi pettust ei olnud, küll aga rikuti ülikooli reegleid.
  • Võimalikku väärkasutust uurivad prokuratuur, Euroopa Komisjoni teadusuuringute rakendusamet ning haridus- ja teadusministeerium.
Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles