Von der Leyen süüdistas Venemaad Euroopas jõuga piiride muutmises (7)

BNS
Copy
Euroopa Komisjoni tulevane president Ursula von der Leyen.
Euroopa Komisjoni tulevane president Ursula von der Leyen. Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Scanpix Baltics

Euroopa Komisjoni tulevane president Ursula von der Leyen kordas USA välisministri Mark Pompeo kriitikat Moskva ja Pekingi aadressil, süüdistades Venemaad Euroopas jõuga piiride muutmises. 

Von der Leyen ütles Saksamaa pealinnas Berliini müüri langemise aastapäeva eelõhtul peetud kõnes, et 30 aastat pärast pöördelist sündmust, mille järel oodati liberaalse demokraatia pidurdamatut edasimarssi, tuleb tunnistada, et «meie enesega rahulolu oli naiivne». 

Endise Saksa kaitseministri sõnul kasutab Venemaa vägivalda väljakujunenud piiride muutmiseks Euroopas ja püüab täita iga tühiku, mille USA on endast maha jätnud. 

Lootused sellest, et Hiina hakkab aja jooksul Lääne mudelile lähenema, ei ole täitunud, ütles von der Leyen. 

Selliste väljakutsete valguses peab Euroopa Liit ennast samuti jõulisemalt kehtestama, sõnas peatne Euroopa Komisjoni president. «Pehmest jõust täna enam ei piisa, kui meie, eurooplased tahame ennast maailmas kehtestada. Euroopa peab samuti õppima jõu keelt,» ütles von der Leyen. 

«See hõlmab ka meie oma musklite treenimist seal, kus me oleme kaua aega toetunud teistele - julgeolekupoliitikates,» sõnas ta. 

Pompeo ütles reede hommikul, et vabad lääneriigid on kohustatud tõrjuma ohte, mis ähvardavad nende inimesi Hiina, Venemaa ja Iraani valitsuse poolt.

USA ja tema liitlased peaksid kaitsma 1989. aastal saavutatut, rõhutas ta, ja tunnistama, et me oleme väärtuskonkurentsis mittevabade riikidega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles