USA nõudis Süürialt ja Venemaalt õhurünnakute lõpetamist Idlibis

BNS
Copy
Vene ja Türgi sõjamasinad.
Vene ja Türgi sõjamasinad. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix Baltics

USA nõudis reedel Süürialt ja Venemaalt õhurünnakute lõpetamist Süüria loodeosas, süüdistades neid tsiviilisikute sihikule võtmises.

AFP korrespondent nägi kolmapäeval Süüria mässuliste käes olevas Idlibis provintsis Al-Sahaara külas päästetöötajat pisitüdruku lõtvunud ja kõrihaavaga keha kandmas. 

USA välisministeeriumi teatel on Süüria loodeosas viimasel kahel päeval korraldatud õhurünnakutes tabamuse saanud kool ja sünnitushaigla ning hukkunud 12 inimest. 

«Need hiljutisimad vahejuhtumid peegeldavad Vene ja Süüria vägede hästi dokumenteeritud rünnakumustrit tsiviilisikute ja -taristu vastu,» lausus välisametkonna pressiesindaja Morgan Ortagus. 

«Me kutsume Venemaad ja Assadi režiimi lahendama seda konflikti läbi ÜRO edendatud poliitilise protsessi ja lõpetama sõjapidamist tsiviilaladel,» ütles ta. 

Idlibis elab umbes kolm miljonit inimest, kellest paljud on sisepagulased mujalt Süüriast. Provints on praegu varem islamiäärmusliku Al-Qaedaga seotud relvarühmituse Hayat Tahrir al-Sham (HTS) kontrolli all. 

Augustis teatas Venemaa relvarahust Idlibis, millega peatus valitsusvägede pealetung regioonis.  

Süüria president Bashar al-Assad ütles oktoobris, et Idlib on viimane rinne kõdusõjas, nimetades seal kehtivat relvarahu ajutiseks. 

Süüria konflikt puhkes 2011. aasta märtsis ning on nõudnud umbes 370 000 inimelu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles