Austraalia maastikupõlengutes on hukkunud kolm inimest

Copy
Kustutuslennuk reedel Austraalias Harringtonis maastikupõlengule vett heitmas.
Kustutuslennuk reedel Austraalias Harringtonis maastikupõlengule vett heitmas. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Austraalia idaosas laastavates maastikupõlengutes on hukkunud kolm inimest ja hävinud üle 150 elamu, teatasid täna võimud.

Uus-Lõuna-Walesi ja Queenslandi osariikides lõõmab ligi 100 maastikupõlengut, 50 neist kontrollimatult, haarates enda alla kümneid tuhandeid hektareid. Võimud hindavad veel vaid paari põlengut äärmiselt ohtlikuks. 

Uus-Lõuna-Walesi tuletõrjujad teatasid inimjäänuste leidmisest ühest autost. Teine surnukeha leiti mahapõlenud hoonest Taree linna lähistel, teatas politsei. Kolmas hukkunu oli naine, keda meedikud üritasid mitu tundi elustada. 

Mitu inimest on veel kadunud ja üle 30 on saanud viga, enamik neist tuletõrjujad, teatasid päästjad varem. 

Peaminister Scott Morrisoni sõnul on suur põlengute arv uskumatult muret tekitav. Ta kutsus elanikke end hoidma ja kuulama päästeteenistusi. 

«Mind hoitakse uute arengutega pidevalt kursis ja me oleme valmis vajadusel mis tahes kujul abi osutama,» kirjutas valitsusjuht Twitteris. 

Tuletõrjujad on hoiatanud, et tegutsevad «kaardistama territooriumil», võideldes põlengutega peaaegu 1000-kilomeetrisel rannikualal. Leekidega on võitlema saadetud umbes 1300 tuletõrjujat ja 70 lennukit. 

Maastikupõlengute levimisele aitavad kaasa pikk põud, tugev tuul, madal õhuniiskus ja kõrge õhutemperatuur.

Meteoroloogid prognoosivad saabuvateks lõunapoolkera suvekuudeks rekordiliselt kõrgeid temperatuure.

Austraalias on suured alad olnud kuude kaupa piisava sademete hulgata, sundides põllumehi ülikallilt vett kohale vedama, kariloomi müüma või maad sööti jätma. 

Morrisoni valitsus teatas kolmapäeval umbes ühe miljardi Austraalia dollari (690 miljonit USA dollarit) väärtuses madala intressiga laenude paketist, mille eesmärk on aidata põuaga heitlevaid farmereid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles