Bloomberg astus sammu USA presidendiks kandideerimise poole

Copy
Endine New Yorgi linnapea Michael Bloomberg sellel 30. maist pärineval fotol.
Endine New Yorgi linnapea Michael Bloomberg sellel 30. maist pärineval fotol. Foto: Carlo Allegri / Reuters / Scanpix

New Yorgi ärimagnaadist endine linnapea Michael Bloomberg astus sammu USA presidendiks kandideerimise poole, esitades end reedel Alabama osariigis enne tähtaja ümbersaamist demokraatide eelvalimiste kandidaadiks. 

Kuigi miljardär ei ole avalikult kandideerimiskavatsusest teatanud, jätab dokumentide esitamine talle avatuks võimaluse soovi korral demokraatide presidendikandidaadiks pürgida. 

Bloombergi nimi ilmus Alabama Demokraatliku Partei veebilehel avaldatud kandidaatide nimekirja vaid paar tundi enne registreerimistähtaja möödumist.  

Bloomberg kinnitas märtsis, et ei kavatse kandideerida, kuid on juba nädalaid mänginud mõttega, et võib siiski Valgesse Majja pürgida, lausus tema nõunik, kelle sõnul ei ole eksmeer lõplikku otsust veel teinud.

Üks USA rikkamaid inimesi Bloomberg juhtis New Yorki 2001. kuni 2013. aastani.

Ta on aastate jooksul kuulunud vaheldumisi nii demokraatlikku kui vabariiklikku parteisse ning olnud linnapea ka sõltumatuna.

Teda peetakse Wall Streetile lähedalseisvaks tsentristiks, kes peab kaht demokraatide soosikut – Elizabeth Warrenit ja  Bernie Sandersit – liiga vasakpoolseteks. 

«Ta arvab, et Joe Biden on nõrk ning Sanders ja Warren ei saa võita,» kirjutas New York Post, viidates Bloombergi plaanidega tuttavale allikale. 

Tema liitumine täiendaks niigi rohkearvulist nimekirja Valgesse Majja pürgivatest demokraatidest. Praeguse seisuga taotleb erakonna nominatsiooni 17 kandidaati.

Bloomberg on tegutsenud alates 2014. aastast ÜRO kliimategevuse eriesindajana ning on rahastanud mitme USA osariigi ja linna süsinikuemissioonide vähendamise projekte. 

2018. aastal kulutas ta 100 miljonit dollarit demokraatide kandidaatide toetuseks, et aidata neil võita tagasi enamus USA esindajatekojas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles