Ratas: USAs hoiti külma sõja ajal elus lootust vabadusest (2)

BNS
Copy
Peaminister Jüri Ratas.
Peaminister Jüri Ratas. Foto: Eero Vabamägi

Peaminister Jüri Ratas pidas laupäeval avakõne Ühendatud Balti Ameerika Komitee aastakonverentsil ja rõhutas selles komitee ajaloolist tähtsust Baltimaade ühtsuse hoidmisel ja huvide eest seismisel Ameerika Ühendriikides.

«Täna on ajalooline päev, sest tähistame Berliini müüri langemise 30. aastapäeva. Sellel sündmusel oli tähtis roll külma sõja lõpetamisel ja Euroopa mandri ühendamisel, kuid Baltimaade jaoks siis tee Euroopasse alles algas. Mõni kuu enne seda seisid sajad tuhanded inimesed Balti ketis, mis viis Tallinnast Vilniusse,» vahendas välisministeerium Ratase sõnu.

«Siis me ei teadnud, kuhu valitud tee meid välja viib, kuid tänaseks on selge, kui kaugele oleme jõudnud. Tähistasime sel aastal juba Eesti, Läti ja Leedu 15. aastat Euroopa Liidus ja NATOs. Meie iseseisvus on kaitstud tänu meie sõpradele ja liitlastele.»

Peaminister ütles, et väga sümboolselt loodi Ühendatud Balti Ameerika Komitee samuti 1961. aastal, samal ajal, kui kerkis Berliini müür.

«Müürid eraldavad, kuid komitee on algusest peale olnud ühendav jõud. Te meenutasite maailmale okupeeritud Baltimaade saatust ja andsite lootust vabadusele ka neile, kes oma kodumaale maha jäid,» sõnas Ratas.

Ühendatud Balti Ameerika Komitee eesmärk on kaitsta Balti kogukonna ning Balti riikide huve Ameerika Ühendriikide kongressis ja administratsioonis.

Ratas külastab laupäeval ka Marylandi osariiki. Peaminister kohtub Marylandi rahvuskaardi ülema kindralmajor Timothy Goweniga, asetab pärja senaator John McCaini hauale ning külastab Annapolises mereväeakadeemiat. Marylandi osariigil on Eestiga tihedad sidemed. Augustis kiitis valitsuskabinet heaks Eesti valitsuse ja Ameerika Marylandi osariigi vahelist koostööd käsitleva vastastikuse mõistmise memorandumi.

Veel osaleb peaminister Jüri Ratas laupäeval väliseestlaste ühenduse Eesti Rahvuskomitee Ühendriikides galaõhtusöögil ja peab seal kõne.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles