Hispaanlased üritavad valimistega taas poliitilist patiseisu murda

Copy
Hispaanlased hääletamas Barcelonas parlamendivalimistel.
Hispaanlased hääletamas Barcelonas parlamendivalimistel. Foto: Felipe Dana / AP / Scanpix

Hispaanias algasid täna juba teised parlamendivalimised sel aastal. Seekordsed järgnevad Kataloonias toimunud vägivaldsetele rahutustele, mis puhkesid pärast üheksa katalaani iseseisvuslaste liidri vangimõistmist.

Hispaania peaministri kohusetäitja Pedro Sánchez kuulutas välja uued valimised, kuna sotsialistid võitsid aprillis küll enim hääli, kuid ei suutnud moodustada toimivat enamust.

Arvamusuuringud aga viitavad, et ka uued valimised ei suuda ummikseisu lahendada ning vasak- ega paremjõud ei suuda võita 350-kohalises parlamendis valitsevat enamust.

Sáncheze Sotsialistliku Tööpartei (PSOE) saadikukohtade arv peaks viimaste arvamusküsitluste põhjal langema seniselt 123-lt 121-le. Peamine opositsioonijõud, konservatiivne Rahvapartei (PP) peaks tugevdama oma positsiooni ja saama senise 66 asemel 91 kohta.

Paremäärmuslik Vox võib aga saada praeguse 24 asemel 46 kohta ning tõusta suuruselt kolmandaks jõuks parlamendis.

Vasakäärmusliku Podemose saak peaks piirduma 31 kohaga eelmiste valimiste 42 asemel.

Suurimaks kaotajaks peetakse ettevõtlussõbralikku liberaalset erakonda Ciudadanos, kellele küsitluste põhjal jagub vaid 14 kohta senise 57 asemel.

Vajaliku parlamendienamuse kindlustaks sotsialistide ja konservatiivide suur koalitsioon, kuid selle on Sánchez kindlalt välistanud.

Valimisjaoskonnad avatakse kell 9 ning suletakse kell 20. Tulemusi on oodata mõni tund hiljem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles