Kolme Balkani riigi juhid arutasid ühisturu loomist

Copy
Albaania peaminister Edi Rama (paremal), Põhja-Makedoonia peaminister Zoran Zaev ja Serbia president Aleksandar Vučić pühapäeval Põhja-Makedoonias Ohridi järve ääres tippkohtumise järgsel pressikonverentsil.
Albaania peaminister Edi Rama (paremal), Põhja-Makedoonia peaminister Zoran Zaev ja Serbia president Aleksandar Vučić pühapäeval Põhja-Makedoonias Ohridi järve ääres tippkohtumise järgsel pressikonverentsil. Foto: ROBERT ATANASOVSKI/AFP/Scanpix

Albaania, Põhja-Makedoonia ja Serbia liidrid arutasid pühapäeval ühisturu loomist pärast seda, kui Euroopa Liit ei jõudnud oktoobris kokkuleppele liitumiskõneluste alustamises Skopje ja Tiranaga. 

Albaania peaminister Edi Rama, Põhja-Makedoonia peaminister Zoran Zaev ja Serbia president Aleksandar Vučić kohtusid Ohridi järve ääres Põhja-Makedoonias. 

Kolme riigi ühisturu loomise idee esitas oktoobris Vučić. 

«Me ei tohiks karta oma varju ja ise midagi ära teha,» lausus Serbia riigipea. «Me ei ole suutnud viimase 30 aasta jooksul Balkani jaoks midagi paremat välja mõelda.»

Vučići sõnul tahavad kolm riiki kuuluda EL-i, kuid «see sõltub nendest».

Serbia alustas EL-iga liitumiskõnelusi 2014. aastal. 

Ühisturu algatuse eesmärk on saavutada Balkanil aastaks 2021 kaupade ja inimeste vaba liikumine. Projektis on osalema kutsutud ka Bosnia, Montenegro ja Kosovo. 

Ohridi järve kohtumisele saatsid esindajad ka Bosnia ja Montenegro, kuid mitte Kosovo. 

«Kosovo visioon on liitumine EL-i ja NATO-ga,» ütles president Hashim Thaçi sotsiaalmeediasõnumis ja lisas, et seda ei saa asendada ükski regionaalne algatus. 

«Sellel algatusel puudub igasugune loogika seni, kuni Sebia ja Bosnia ei tunnusta Kosovo iseseisvust,» lausus president. 

Serbia endine albaanlaste enamusega provints kuulutas ennast 2008. aasta veebruaris iseseisvaks, kuid Kosovot ei tunnusta ei Belgrad ega Bosnia serblaste vastuseisu tõttu ka Bosnia ja Hertsegoviina. 

Albaania peaminister väljendas Priština hoiaku üle kahetsust. «See on ka Kosovo, selle kodanike ja turu huvides, et piir Kosovo ja Serbia vahel kaoks», hoolimata kahe riigi lahendamata vaidlusest, sõnas Rama. 

Albaania, Põhja-Makedoonia ja Serbia liidrid leppisid kokku ühise tööloa juurutamises ning kolme riigi vahel vaid ID-kaardiga reisimise lubamises. 

Samuti arutasid nad viisavaba mini-Schengeni loomist väliskülaliste liikumise hõlbustamiseks kolme riigi vahel. Veel leppisid liidrid kokku tolliprotseduuride ja piirikontrollide leevendamises veokitele. 

Albaanias, Bosnias, Kosovos, Montenegros, Põhja-Makedoonias ja Serbias elab ühtekokku ligi 20 miljonit inimest.  

Järgmist Balkani ühisturu ideele pühendatud kohtumist võõrustab 21. detsembril Albaania. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles