Murepilved kogunevad: Eesti eksport langeb neljandat kuud

PM Majandus
Copy
Ehitusplats Tallinnas.
Ehitusplats Tallinnas. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kaupade eksport vähenes septembris möödunud aasta sama kuuga võrreldes 3 protsenti. See tähendab, et eksport on langes neljandat kuud jutti.

Kui esimeses kahes kvartalis eksport kasvas, siis kolmandas kvartalis on tabanud langus. Küll mitte palju – 2 protsenti.

Peamised ekspordi sihtriigid olid septembris Soome, mis moodustas 17 protsenti kogu kaupade ekspordist, järgnes Rootsi 10 protsendiga ja Läti 9 protsendiga. Eksport vähenes enim USAsse – 58 miljonit eurot ja Singapuri – 32 miljonit eurot, suurenes aga Taani – 21 miljonit eurot. USAsse veeti vähem elektriseadmeid ja Singapuri mineraalseid tooteid. Taani suurenes mineraalsete toodete väljavedu.

Kõige rohkem eksporditi Eestist elektriseadmeid, mineraalseid tooteid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu, mis kõik moodustasid 12 protsenti kogu kaupade ekspordist. Vaatamata eelnevale mõjutas ekspordi vähenemist enim just mineraalsete toodete ja elektriseadmete väljaveo langus. Kõige enam suurenes aga põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu.

Kõige rohkem kaupu imporditi Eestisse Soomest, mis moodustas 13 protsenti kogu kaupade impordist, Saksamaalt ja Leedust imporditi mõlemast 10 protsenti. Kaupade sissevedu suurenes kõige enam Lätist, Saksamaalt ja USAst. Lätist suurenes enim mineraalsete toodete, Saksamaalt transpordivahenditeja USAst elektriseadmete sissevedu. Enim vähenes import Venemaalt, kust toodi vähem sisse mineraalseid tooteid.

Septembris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,19 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,36 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 157 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles