Mis sai 68 miljonist? Woody Allen ja Amazon matsid vaikselt sõjakirve maha

Spekter
Copy
Woody Allen
Woody Allen Foto: Luca Bruno/AP/Scanpix

Hiljuti oma 50. filmi «Vihmane päev New Yorgis» (A Rainy Day In New York) ka Eesti publiku ette toonud vanameister Woody Allen sai linalooga seoses Amazonilt kohtu kaudu kätte kopsaka valuraha. 

Nimelt kuulus eelnimetatud film nende nelja filmi sekka, mille osas oli Allenil Amazoniga levitamisleping, millest aga viimane seoses #metoo kampaaniaga otsustas taganeda, vahendab Variety. Kohtuasi on üleval olnud juba veebruarist alates ning reedel sai see viimati lahendatud, sedapuhku pooltevahelise kokkuleppe läbi. 

Kokkuleppe tingimused teada ei ole, ent Alleni algne nõue ulatus 68 miljoni dollarini: Allen väitis, et Amazon oli temaga lepingut sõlmides teadlik teda saatvatest karmidest süüdistustest, milleks oli Alleni tütre Dylan Farrow väide, et isa teda vägistas, kui naine 7-aastane oli. Amazon omakorda põhjendas oma taganemist lepingust asjaoluga, et Allenist on saanud tema enda vastuoluliste avalike väljaütlemiste tõttu Hollywoodis paaria – muuhulgas kaitses mees ka Harvey Weinsteini, nimetades #metoo liikumist nõiajahiks.

«Vihmane päev New Yorgis» pidi olema esimene neljast filmist, mis Amazoni kaudu levib. Taganemise tõttu lansseeris Allen filmi treileri ebatavalisel kombel oma Facebooki lehel. Film on maailmas suutnud teenida 11,5 miljonit dollarit, ent USAs ei levi.

Paljud Hollywoodi näitlejad on kinnitanud, et kahetsevad Alleniga koos töötamist või sõnanud, et nad seda tulevikus teha ei soovi. Amazon põhjendaski lepingust taganemist asjaoluga, et Alleni enda teod ning suhtumine annavad põhjust arvata, et Amazon ei teeni algselt sõlmitud lepingust oodatud tulu. 

Filmi peaosatäitja Timotheé Chalamet – saades teada filmi probleemide tagamaad – teatas avalikult, et annetab kogu oma teenistuse, mis ta Alleni filmi pealt saab, kolmele heategevusorganisatsioonile, mis tegelevad naiste ja vähemuste õigustega. «Ma ei soovi teenida isiklikku kasu selles filmiprojektis osalemise pealt,» põhjendas ta.

Hetkel on Allenil käsil juba uus film – armastuslugu «Rifkini festival» (Rifkin's Festival), mis võeti suvekuudel üles Euroopas. Täpselt leiab filmi tegevus aset San Sebastiáni filmifestivalil, mida Baskimaal juba 65 aastat jutti peetakse. 

Näitlejatest löövad kaasa Elena Anaya, Louis Garrel, Gina Gershon, Sergi López, Wallace Shawn ja Christoph Waltz.

Väidetavalt on filmi näol tegu taas «klassikalise Alleniga»: film räägib naljaka ja romantilise loo Ameerika abielupaarist, kes lähevad San Sebastiáni filmifestivalile. Olles lummatud kirgliku Hispaania võludest ja ekraanimaagiast, tekib naisel afäär sarmika Prantsuse filmirežissööriga ja mees armub omakorda kaunisse hispaanlannasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles