Assadi lähikondlastel on Moskvas 40 miljoni väärtuses luksuskortereid

Copy
Vaade Moskvale.
Vaade Moskvale. Foto: Vladimir Gerdo/TASS/Scanpix

Süüria presidendi Bashar al-Assadi perele ja lähiringile kuulub Moskvas 40 miljoni dollari väärtuses luksuskortereid, selgub korruptsioonivastase ühenduse Global Witness raportist.

Moskva on olnud Assadide perekonna liitlane kogu selle ligi 50 aasta pikkuse valitsusaja jooksul.

Täna avaldatud raportist selgub, et president Assadi lähisugulased Makhloufid on ostnud vähemalt 19 korterit kahte Moskva pilvelõhkujasse 2013. aasta detsembri ja 2019. aasta juuni vahel. Nelja kohaliku kinnisvaraagendi hinnangul on luksuskorterite väärtus 40 miljonit dollarit.

«Meie paljastused Makhloufide varade kohta on harv tõestus väidetele, et režiimiraha suunati kogu Süüria sõja ajal riigist välja,» teatas ühendus Global Witness.

Järelevalveühenduse sõnul võis korterite ostmine teenida eesmärki Venemaa kaudu raha pesta. Seda oletust toetab korteriostudega seotud keeruline ettevõtete ja Liibanoni laenude võrgustik.

Makhloufid, kes kuuluvad samasse alaviitide usulahku nagu Assadid ja on ajalooliselt olnud nendest väärikamal kohal, tegutsevad Assadi heaks varahaldajatena, lausus üks nimetuks jääda sooviv Süüria analüütik väljaandele Financial Times.

Teise analüütiku hinnangul võisid aga Makhloufid hoopis paigutada oma varasid Venemaale, et hoida neid Assadi eest ohutus kohas. «Keegi ei tunne end Damaskuses turvaliselt, välja arvatud president,» lausus ta.

Makhloufide pere liikmed ei vastanud Global Witnessi ja FT kommentaaripalvetele. Paljud nende perekonnast on Ameerika Ühendriikide ja Euroopa Liidu sanktsioonide all osaluse tõttu Süüria kodusõjas.

Global Witnessi sõnul otsisid Makhloufid lääneriikide sanktsioonide valguses Venemaalt ohutut kohta ja võimalikku teed, kuidas suunata oma ebaseaduslik tulu laiemasse rahandussüsteemi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles