Rootsi krimikirjanik Mattias Berg esineb Tartus

Kultuuritoimetus
Copy
Mattias Berg, «Kandja».
Mattias Berg, «Kandja». Foto: Raamat

14. novembril kell 17 algab Tartu Linnaraamatukogu saalis Põhjamaade nädala kirjandusõhtu, mille külaline on rootsi krimikirjanik Mattias Berg. Bergi debüütromaani, tehnopõneviku «Kandja» andis eesti keeles välja  kirjastus Varrak.

Mattias Berg tegutses alates 1980. aastate lõpust kultuuriajakirjanikuna, kirjutades Rootsi tuntumates ajalehtedes nagu Dagens Nyheter ja Expressen. Uuel aastatuhandel kogus Berg tuntust raadiosaatega «Konflikt», mis seob ajakajalisi tendentse kultuuriliste küsimustega.

Bergi debüütromaan «Kandja» («Dödens triumf») avaldati eesti keeles 2019. aasta mais ning pälvis sooja vastukaja. Kriitika tunnustas romaani kihilisust, milles ühinevad autori sügavad teadmised teadusvallast, loo jutustamise osavus, filosoofiliste teemade käsitelu ja ajalooline tunnetus. Tegu on ühtaegu põneva, sünge ja intelligentse raamatuga.

Raamatu sisust annab aimu järgmine lühike lõik: Erasmus Levine’il on väga harukordne töö. Kui Ühendriikide president on välisreisil, seisab Erasmus temast alati paari meetri kaugusel, käes mapp, mida presidendile ulatada, kui olukord peaks seda nõudma. Mapis on koodid, sidevahendid ja kõik muu vajalik, et president saaks anda käsu tuumarelvade kasutamiseks. Erasmus hindab oma töö vastutusrikkust, on selle üle uhke. Või siis mitte?

Üritus toimub rootsi keeles, eesti keelde tõlgib jutu Kristina Mullamaa. 5. novembril esineb kirjanik ka Tartu Tamme gümnaasiumis. Kohtumisi toetab programm Nordic Writers Crossing Borders, mida rahastavad CBSS ja Nordplus.

Põhjamaade kirjanduse nädal toimub novembris, aasta kõige pimedamal ajal, Põhjamaade raamatukogude ja Põhjala Ühingu eestvedamisel. Nädala eesmärk on tutvustada Põhjamaade kirjandust ja jutuvestmise traditsiooni. Põhjala ühingud Taanis, Norras ja Rootsis tähistavad oma 100. aastapäeva ja see on ka üks põhjusi, miks tänavuse kirjandusnädala teema on «Pidu Põhjalas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles