Kallas: Helme peab tõestama, et prokuratuur on poliitiliselt kallutatud (13)

Postimees
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide riigikogu saadikud esitasid siseminister Mart Helmele arupärimise, et selgitada välja, mis asjaoludel väidab Helme, et prokuratuur teeb poliitiliselt motiveeritud otsuseid.

«Ministri sõnal on suur kaal ning eriti on kaal siseministri sõnal, kui ta seab kahtluse alla sõltumatu uurimise. Seadusandja tasemel on prokuratuuri sõltumatus tagatud,» ütles Reformierakonna juht Kaja Kallas pressiteate teel.

Kallase sõnul on seaduse alusel sõltumatu ka prokurör. «Prokurör on ülesannete täitmisel sõltumatu ning tegutseb ainult seaduse alusel ja oma veendumuse järgi,» seisab prokuratuuri seaduses.

Seetõttu soovivad arupärijad teada, millistele faktidele tuginedes väitis siseminister, et prokuratuur tegutseb poliitilistel motiividel, kes on need jõud, kes prokuratuuri poliitiliselt suunavad ja kas Helme siseministrina on justiitsministrile esitanud faktilised tõestused, et prokuratuur on poliitiliselt kallutatud. Samuti uuritakse, millisel analüüsil need väited põhinevad, kes analüüsi koostas ja kas poliitiline mõjutamine toimub ka uurimisasutuste tasandil. Viimaks küsivad arupärijad, mida kavatseb siseminister ette võtta, et uurimisasutustes oleks tagatud poliitiline sõltumatus.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles