Sillamäel lõppes ajalooliste treppide renoveerimine

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Uuenenud trepid täiendavad Sillamäe ajaloolise linnasüdame arhitektuuriansamblit.
Uuenenud trepid täiendavad Sillamäe ajaloolise linnasüdame arhitektuuriansamblit. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Ehitajad lõpetasid Sillamäe ajalooliste treppide renoveerimistööd peaaegu kuu aega enne tähtaega. Tööde käigus renoveeriti Sillamäe vanalinnas 1950. aastatel rajatud Kajaka tänava trepid, mis täiendavad nüüdsest Sillamäe ajaloolise linnasüdame arhitektuuriansamblit.

Nüüd on Sillamäele lisandunud veel üks huvipakkuv turismiobjekt, kuna uuenenud trepid on väliselt täpselt samasugused, nagu need olid nende rajamise ajal 1952. aastal.

Renoveeriti linnaarhiivides säilinud esialgse projekti järgi ning treppide taastamise käigus säilitati täielikult arhitektuuristiil ja värvilahendus. Uuenenud trepid ilmestavad Sillamäe Stalini-aegsete ehitiste arhitektuuriansamblit, mille poolest on värskete meretuulte linn kuulus. 

Renoveerimistööd algasid aprillis ning ehkki lepingu kohaselt pidi objekt üle antama novembri lõpus, jõuti see valmis juba kuu alguses.

"Tööd kestsid kaua, sest pärast ekspertiisi tegemist selgus, et mitmed konstruktsioonid tuleb demonteerida ning täies mahus taastada," selgitas Sillamäe linnavolikogu liige Dmitri Lett. "Lahendatud said ka mitmed teised probleemid: taastati puuduvad väikeelemendid ja vaasid. Paigaldati sademevee kogumise süsteem − varem seda ei olnud −, tehti uus vundament, rekonstrueeriti tehnovõrgud, tehti korda muruplatsid ja istutati noored puud. Samuti rajati kaks kõnniteed, mida Kajaka tänaval varem ei olnud."

Renoveerimistööd läksid maksma 308 400 eurot ning töid finantseeriti täiel määral Sillamäe linna vahenditest. Projekti elluviimisel olid koostööpartneriteks firmad Vekoolis, Estamet, Eastconsult, Zoroaster ja Artes Terrae.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles