Loata hundi lasknud jahiseltsist tehti hoiatav näide (3)

Meelis Kalme
Copy
Eksimused suurulukite jahil on viimastel aastatel sagenenud ning edaspidi suhtutakse eksimustesse karmimalt.
Eksimused suurulukite jahil on viimastel aastatel sagenenud ning edaspidi suhtutakse eksimustesse karmimalt. Foto: KLAUS-DIETMAR GABBERT/AFP

Nõmme jahiselts ja üks selle liikmeid on läinud raksu keskkonnainspektsiooniga. Küttide väitel inimliku vea pärast loata lastud hunt ja teadmatusest vale tegutsemine tõid kaasa kopsakad trahvid.

Inspektsiooni juhi Olav Avarsalu väitel on seda laadi õnnetused viimasel ajal liiga sagedaseks muutunud. “Tuli kand maha panna ja asi ära menetleda,” nentis ta. Kumbki pool ei anna järele ja nüüd peab juhtunut vaagima riigikohus.

Lugu sai alguse mullu 20. jaanuaril, kui üle 30aastase jahi­mehestaažiga Jaak Oksa juhtimisel pidas Nõmme jahiselts Kalita külas jahti. Küttida oli lubatud kolm hunti, jahi lõpuks oli maha lastud neli hallivatimeest.

Lühidalt kokku võttes läks esimene jahil tehtud lask mööda, vähemalt tulistanud küti arvates. Edasi õnnestus tabada kolm sutt. Jahimeeste teada oli küttimismaht täis ja jaht lõpetati. Soed tõsteti auto peale.

Siis kuulis Oks veristest jälgedest. Ta läks nende suunas ja leidis vigastatud hundi. Piinlevat looma ei jäta jahimees niisama. Nagu ütleb Oks: “Ta oli seal suremas, agoonias. Tegin armu­paugu.”

Jahijuht helistas seltsi esi­mehele, kes omakorda teavitas keskkonnainspektorit. Saanud käsu kõik hundid jahimajja viia, kirjutas Oks välja loa. Tegelikult poleks ta seda tohtinud, sest küttimislimiit oli juba täis.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles