Põhja-Korea süüdistas ÜRO-s Ühendriike edusammude pidurdamises

BNS
Copy
Põhja-Korea katsetas mobiilset "supersuurt raketiheitjat".
Põhja-Korea katsetas mobiilset "supersuurt raketiheitjat". Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Korea esindaja süüdistas esmaspäeval ÜRO-s peetud kõnes Ühendriike ja Lõuna-Koread vaenulikkuses, mis on takistanud edusamme rahu saavutamisel poolsaarel. 

ÜRO Peaassamblee poole pöördudes rõhutas suursaadik Kim Song, kuidas Pyongyang ei ole enam kui 20 kuud katsetanud tuumarelvi ega kaugmaaraketti. Moratooriumi on kiitnud ka USA president Donald Trump.

«See on selgeim väljendus meie siirast heast tahtest ja tolerantsist, et vastata rahvusvahelise kogukonna universaalsele soovile rahumeelsest ja stabiilsest Korea poolsaarest,» ütles diplomaat.

«Olukord Korea poolsaarel ei ole suutnud välja rabelda süvenevate pingete kurjast tsüklist, mis on täielikult tingitud USA poliitilistest ja sõjalistest provokatsioonidest,» lisas ta.

Saadik süüdistas Ühendriike klammerdumises anakronistlikku vaenupoliitikasse Põhja-Korea suhtes.

Ta sarjas ka Lõuna-Koread, mille president Moon Jae-in, sillutas tee USA ja Põhja-Korea kohtumistele. Diplomaadi väitel mängib Soul oma sõjaväge kaasajastades topletmängu. 

Trump on kiitnud oma suhteid Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga ja väljendanud lootust, et tal õnnestub sõlmida ajalooline kokkulepe, mis lõpetaks Põhja-Korea tuumaprogrammi. 

Kuid veebruarikuise tulemusteta lõppenud tippkohtumise järel Hanois ei ole märgatavat progressi olnud. 

Põhja-Korea taotleb sanktsioonide lõpetamist, kuid Ühendriigid soovivad enne käegakatsutavaid samme tuumadesarmeerimise suunas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles