Peaminister Jüri Ratas tegi kiirvisiidi lagunemisohus Keri tuletorni juurde

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Peaminister Jüri Ratas Keri tuletornis 12.11. 2019
Peaminister Jüri Ratas Keri tuletornis 12.11. 2019 Foto: Jaano Martin Ots
  • Otsus Keri tuletorni rekonstrueerimiseks 2,1 miljonit eraldada on tehtud

Peaminister Jüri Ratas leidis kiirel valitsuskriisi päeval aja, et lennata helikopteriga Keri saarele ning kinnitada kohapeal Keri seltsi liikmetele ning reporteritele, et tuletorn tehakse korda. 

 

Peaminister Jüri Ratas saabus täna hommikul Lennusalga helikopteriga Keri saarele, et tutvuda isiklikult lagunemisohtliku tuletorni ja Keri saare hoonetekompleksiga. Koos temaga saabusid saarele majandus- ja taristuminister Taavi Aas ja veeteede ameti peadirektor Rene Arikas.  Veeteede ameti, ministeeriumi ja meedia esindajad tõi saarele piirivalvelaev Raju, tuletorni ja saart tutvustas vabatahtlik saarevaht Mari Pent.

Pärast mitmeid Keri seltsi pöördumisi ja artikleid ajakirjanduses eraldas valitsus oktoobri algul veeteede ametile Keri tuletorni remondiks erakorraliselt 2,1 miljonit eurot.

Muinsuskaitsealune ajalooline tuletorn on varisemisohtlikus olukorras juba 1990-ndate esimesest poolest, kuid seni pole riik selle korrastamiseks märkimisväärseid tegusid teinud. Tuletornid kuuluvad riigile ning neid haldab veeteede amet. Ameti eelarves aga on kõigi maismaal asuvate navigatsioonimärkide korrashoiuks kokku ette nähtud vaid 350 tuhat eurot aastas. Veeteede ameti peadirektor Rene Arikas ütles, et selle summaga saab hooldada tuletornide navigatsioonituled ja tehnika, kuid hoonete rekonstrueerimiseks sellest ei piisa.   

Jüri Ratas ütles tuletorni ja Keri saare hoonetekompleksiga tutvudes, et tal on valitsuse juba tehtud otsuse üle hea meel. Ratas avaldas lootust, et tööd ajaloolise tuletorni lagunemise peatamiseks algavad juba järgmisel aastal. Ministrid kohtusid saarel ka Keri seltsi liikmetega, kellega arutati ka muid saare hoonetekompleksi ja sildumiskoha korrastamisega seotud küsimusi.

Saare hooneid vabatahtlikus korras haldava seltsi liikmed juhtisid tähelepanu, et investeeringuvajadused ei piirdu tuletorni korda tegemisega. Mitmed kunagise majakavahikompleksi ehitised on samuti avariilises seisukorras ning paadisild tormise ilmaga randumiseks ohtlik, kuid nende korrastamiseks Keri seltsil katteallikaid pole. Selget lubadust ei suutnud anda ka peaminister Ratas. 

Keri vabatahtlik saarevaht Mari Pent tänas valitsust tuletorni rekonstrueerimise otsuse eest, kinkis ministritele Keri sümboolikaga dressipluusid ja saunalinad ning kutsus neid järgmisel korral Keril nii palju pikemalt peatuma, et jõuaks ka sauna teha. 

Eelmistel aastatel on erakorraliste rahaeraldustega rekonstrueeritud Kihnu ja Vilsandi tuletornid. Millal võiks olla lootust saada raha samuti korrastamist vajavate Mohni ja Sorgu tuletornide restaureerimiseks, ei osanud ministrid öelda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles