Seitsmeliikmeline perekond Laikre: muusikast, kasvatamisest ja hoolimisest

Raadio Elmar
Copy
Perekond Laikre
Perekond Laikre Foto: Liina Notta / Erakogu

Raadio Elmar saates «Ikigai» oli juttu perekonnast Laikre, kuhu kuulub seitse vahvat liiget. Perekond rääkis saates oma bändist, muusikast ja igapäevasest koos toimimisest. Saatejuht oli Tiiu Sommer.

Perekond Laikre tundub pealtnäha täiesti tavaline ja tore Eestimaa suurpere, mis koosneb seitsmest särasilmsest liikmest. Sinna kuulub isa Tõnu, ema Piret ja lapsed Andre, Jordan, Rael, Nora ning pesamuna Rafael. Lisaks sellele, et see tore seltskond toimetab oma igapäevaseid tegemisi perekonnana, tegutsevad nad ka pereansamblina. See ei tähenda lihtsalt vahepeal koos lõkke ääres laulmist. Seltskond mängib erinevaid pille, aranžeerib, salvestab ja esineb tihti ka avalikkuse ees.

«Meie perebänd sai alguse Marek Sadamast, siis kui tema emal oli juubel. Marek palus, et tehke midagi koos lastega. Siis me avastasime, et meie lapsed oskavad päris hästi laulda. Nad mängivad pilli ka koolis ja õpivad muusikakeskkoolis. Jordan õpib löökpille, Andre mängib klaverit ja Rael flööti. Nad laulavad koolitegevuse raames ka kooris, kuid seda ma ei teadnud, et nad ka solistina laulavad. See oli tore avastus. Tegime sama aasta jõuluperioodil esimese salvestuse loole «Sa tulid koju». Sealt edasi paar kuud hiljem kutsuti meid ühe arsti sünnipäevale esinema. Sellel üritusel oli juhtumisi õhtujuhiks Anu Välba, kes kutsus meid hiljem oma saatesse ja siis läkski meie trall lahti,» rääkis ema Piret perebändi tekkeloost.

Pereema Piret Laikre on olnud kontsertmeister ja õpetaja Georg Otsa nimelises muusikakoolis. «Siis kui lapsed hakkasid järjest sündima, tulin koolist ära. Laste kõrvalt kodus olles olen saanud oma unistusi teoks teha. Nimelt, olen suur noodistaja, naudin seda tööd väga. Seetõttu lasin Tallinna Ülikoolil noodipanga teha, et saaksin noote ka teistele pakkuda. Sain selleks projekti jaoks raha ja mul on nüüd tänu sellele ideaalne töö. Saan lõuna paiku oma lapsed kenasti magama panna, teised saadan kooli ja ise hakkan tegema noote. Kes veel ei tea, siis minge vaadake noodipanga lehte ka ise. Olen selle keskkonna juht ja tegija, sellelt lehelt leiab erinevate laulude noote erinevates helistikes,» sõnas ema Piret.

Isa Tõnu Laikre töötab Georg Otsa koolis solfedžo õpetajana. «Lisaks solfedžo tundidele esinen Eestimaa peal ringi koos Marek Sadamaga. Kodus olles teen puidutööd ja ehitamist. Muusika pole kindlasti ainus asi, mida meeldib teha,» rääkis mees.

«On olukordi, mil me läheme enne lavale minekut totaalselt tülli. Kui peres on palju lapsi, siis selline nähtus on nii tavaline. Kuid laval võtavad kõik ennast kenasti kokku. Rael kukkus ükskord enne lavale minekut trepist alla. Ta pühkis pisarad ja kõõksus nutta, kuid laval kuulutati meid juba välja, oli kuulda aplausi ja publik ootas meid, tuligi laulma minna. Siis me pärast tõdesime, et selline ongi artisti elu,» rääkis ema Piret.

Pereliikmed tõdesid, et nende jaoks on kõige tähtsam püha aastas peagi saabuvad jõulud. Jõuluõhtud kujunevad Laikretel tavaliselt peresisesteks kontsertõhtuteks, sest iga kingituse eest tuleb esitada mõni laul või luuletus. «Olen tänase seisuga juba kaks esinemist ära öelnud, mille raames on meid jõuluõhtul esinema kutsutud. See on selline päev, kus me oleme kõik kodus, teistel pühadel oleme aga enamasti laiali,» rääkis pereema. 

«Käime tihti mängimas erinevatel juubelipidudel. Teeme seda kas perebändina või siis koos mõne teise koosseisuga. Olen tähele pannud, et inimesed korraldavad väga suuri üritusi. Ma ei tea, kuidas see kultuur minust mööda on läinud, kuid minu enda neljakümnes juubel nägi välja selline, et naine valmistas koogi, Marek Sadam tegi võileivad ja läksime Vääna randa tähistama. Mulle endale sellest täiesti piisas,» sõnas isa Tõnu.

Pere vanim poeg Jordan rääkis, kuidas suures peres suhted toimima panna. «Pead oskama jagada ja tuleb teistega arvestada. Alati pead teadma, et sinu ümber on veel inimesi, kellel on samuti omad soovid. Väga oluline on ka hoolimine ja ma arvan, et see ongi hästi tähtis asi, mis meid koos hoiab ja ühendab,» rääkis ta.

Pereisa rääkis ka unistustest ning hetkes olemisest. «Meie peres on ema Piret see, kes reaalsema mõtlemisega. Ta unistas noodipangast ja perebändist, need mõlemad on tänaseks olemas. Ma ise väga palju ei tea, mida homne toob. Kui ma midagi välja mõtlen, siis see tavaliselt ei kipu nii minema. Püüan olla selles olevikus ja kohal. See, et me praegu oleme siin koos perega, armsas kodus ja kõik eluks vajalik on olemas, see ei pruugi lõpmatuseni jätkuda, me ju ühel hetkel läheme ära ja nendest teemadest me räägime ka. Seetõttu arvan, et tuleb olla olevikus ja olla Jumalale tänulik selle eest, kes on täna meie ümber, kus me oleme ja siis nii edasi minna,» sõnas pereisa Tõnu Laikre.

Perekond Laikre
Perekond Laikre Foto: Liina Notta / Erakogu

Kuula täispikka saadet SIIT:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles