Kohus mõistis Signe Lahteini surma põhjustanud mehe tingimisi vangi (8)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Signe Lahtein.
Signe Lahtein. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tartu Maakohus tunnistas täna Türgi Vabariigi kodaniku süüdi liiklusnõuete ja sõiduki käitusnõuete rikkumises ettevaatamatusest, mille tagajärjel hukkus tuntud telesaate «Kodutunne» saatejuht Signe Lahtein.

Kohus mõistis 23-aastasele Ramazan Tasci'le karistuseks kaks aastat vangistust, mille jättis täielikult täitmisele pööramata, kui isik ei pane kolmeaastase katseaja jooksul toime uut tahtlikku kuritegu.

Lisakaristusena võttis kohus mehelt ära ka juhtimisõiguse üheks aastaks.

Kohtuotsuse kuulutamisel märkis kohus, et kokkulepe on seaduslik ning mõistetud karistus vastab kohtupraktikale. Süüdistatav on varasemalt kriminaal- ja väärteokorras karistamata.

Kohus leidis, et süüdistatav rikkus Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maanteel sõites mitmeid erinevaid liiklusnõudeid, kuid seda ettevaatamatusest. Kriminaalasjas kogutud tõenditest nähtub, et õnnetuse ajal olid antud teelõigul ilmastiku- ja teeolud keerulised – nähtavus halb ja teekate jäine. Liiklusõnnetuse ajal süüdistatav lubatud kiirust ei ületanud.

Süüdistatav on õnnetuse toimumist kahetsenud ja on olnud õiguskaitseasutustele kogu kriminaalmenetluse aja kättesaadav. Kriminaalasjas oli esitatud ka tsiviilhagi, mis hüvitati ennem asja kohtusse jõudmist MTÜ Eesti Liikluskindlustuse Fondi poolt.

Menetluskuluna peab isik tasuma 1923,40 eurot. Kohtuotsus ei ole jõustunud.

Prokurör: süüdistatav mõistis teo tagajärge

Lõuna Ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Anneli Hinto sõnul mõistis süüdistatav oma teo tagajärge. «Veoautojuht suhtus õnnetusse täie tõsidusega ja mõistis, et tõi oma ettevaatamatusega kaasa väga traagilise tagajärje. Ta ei püüdnud kordagi uurimise ajal menetlusest kõrvale hoida ja aitas sellega kriminaalasja lahendamisele kaasa. Kokkuleppe sõlmimisel võtsime aga eelkõige arvesse rikkumise suurust ja seda, et kuriteoga põhjustati raskeim tagajärg ehk inimese surm,» ütles Hinto.

«Politsei ja prokuratuuri eesmärk algusest peale oli selgitada põhjaliku uurimisega välja, kuidas õnnetus juhtus, et saaks kriminaalasjas tõhusa lahenduseni jõuda. Veoautojuhilt juhtimisõiguse äravõtmine laieneb kogu Euroopa Liidule ja Eesti kohtuotsusest teavitatakse lisaks Türgit. Seega on prokuratuuri hinnangul kohtu mõistetud karistus autojuhi mõjutamiseks tõhus,» lisas Hinto.

Signe Lahtein sattus raskesse avariisse 22. märtsi hilisõhtul. Süüdistuse järgi juhtis Türklane Tasci 2018. aasta 22. märtsi õhtul Jõgevamaal Põltsamaa vallas Tallinna-Tartu maanteel Tartu suunas liikunud autorongi.

Autorongi juht valis kiiruse, mis ei arvestanud tema enda vähest sõidukogemust, teeolusid, sõiduki seisundit ja ilmastikuolusid ning kasutas ohu tekkimisel valesid juhtimisvõtteid. Selle tagajärjel kaldus veoauto koos haagisega vastassuunavööndisse, kus põrkas kokku Tartu poolt Tallinna suunas liikunud sõiduautoga Opel Insignia. Sellega rikkus süüdistatav ettevaatamatusest liiklus- ja käitusnõudeid, millega põhjustas Lahteinale eluohtlikud vigastused, mille tagajärjel ta hiljem haiglas suri.

Signe Lahteina Opel, millest tuli telesaatejuht välja lõigata.
Signe Lahteina Opel, millest tuli telesaatejuht välja lõigata. Foto: Kaspar Pokk/Kanal 2
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles