Kuus muutust, mis suitsetamine näonahal tekitab

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Sigareti tõmbamisest tekivad väikesed kortsud suuümbrusesse.
Sigareti tõmbamisest tekivad väikesed kortsud suuümbrusesse. Foto: Alexander Maximov/PantherMedia / Alexander Maximov

Enamik inimesi juba teab, et suitsetamine on kahjulik südamele, kopsudele ja ajule. Tubakas ei tekita aga vaid sisemisi terviseprobleeme, vaid kahjustab ka välimust.

Suitsetamine vähendab nahka jõudva hapniku kogust, mis muudab jume tuhmiks ja halliks ning tekitab enneaegset vananemist. Tubakasuitsu sissehingamine võib välimust ka muul moel mõjutada. Nii kui otsustad sigarettidest loobuda, on nahal võimalus jälle normaalselt niisutust saada ja loomulikult vananeda.

Suurbritannia nahaspetsialist Patricia Boland toob portaalis The Sun välja kuus muutust, mida suitsetamine nahal esile tuua võib.

1. Kotid silmade all

Paar magamata ööd võivad otsekohe silmade ümbruses endast märku anda. Kujuta ette, et kotid silmade all muutuvad püsivaks näojooneks. Suitsetajal on neli korda suurema tõenäosusega rahutu uni. See tuleb öösel tekkivast nikotiinipuudusest. Pidev unepuudus võib aja jooksul muuta silmaalused kotid suuremaks ja märgatavamaks.   

2. Enneaegsed kortsud

Suitsetamine võib naha vananemise protsessi kiirendada ning sellega kortse tekitada. Mida rohkem sigarette inimene iga päev suitsetab ning mida pikema perioodi jooksul, seda rohkem kortse näkku tekib. Suitsetamisest tekkivat nahakahjustust on varakult raske märgata. Kortsud tekivad, sest nikotiin võib panna naha veresooned ahenema. See vähendab verevarustust ning nahk ei saa piisavalt hapnikku ja toitaineid, et niisutatud ja toidetud püsida.

3. Naha kollasus

Nikotiin sigaretisuitsus ei värvi ainult hambaid kollaseks ja pruuniks, vaid jõuab ka küünte ja sõrmedeni. Nikotiin imendub läbi naha ning suu ja nina limaskesta.

4. Haavad paranevad aeglasemalt

Keha paranemine haavadest sõltub hapnikust, mis võimaldab kudesid parandada ja taastoota. Hapnik on aluspind, ilma milleta on kehal raske end uuendada. Suitsetamine vähendab vigastatud kohtadesse hapniku jõudmist, sest kitsendab veresooni. Näiteks kui suitsetaja läheb operatsioonile või tal tõmmatakse hammas välja, võtab paranemine kauem aega kui mittesuitsetajal.

5. Kaotad sära

Üldine naha jume on loomulikult särav, kui seda korralikult hooldada. Kui suitsetad, kipub see aga muutuma halliks ja kahvatuks. Sigaretisuits sisaldab vingugaasi, mis kaotab nahast hapnikku. Samuti asenduvad vingugaasiga nahale olulised toitained, sealhulgas C-vitamiin, mis aitavad nahka taastada ja kahjustusi parandada.

6. Lisab välimusele aastaid

Peened kortsud ümber suu muutuvad aina märgatavamaks tänu suu torutamisele sigareti tõmbamisel. Kahjud ei lõpe aga seal. Nikotiin lõdvendab nahka otsmikul, silmade ümber, kaelal ja rinnal. Uuringud on näidanud, et suitsetamine kiirendab oluliselt vananemist ning suitsetajad näevad keskmiselt kaks aastat enda vanusest vanemad välja.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles