Von der Leyen soovib välispoliitikas aktiivsemat EL-i

Copy
Peatselt ametisse astuv Euroopa Komisjoni uus president Ursula von der Leyen.
Peatselt ametisse astuv Euroopa Komisjoni uus president Ursula von der Leyen. Foto: TASS / Scanpix

Peatselt ametisse astuv Euroopa Komisjoni uus president Ursula von der Leyen ärgitas täna Euroopa Liitu välispoliitikas aktiivsemat rolli etendama ja ütles, et tema tahaks näha rohkem väljapoole vaatavat EL-i.

Von der Leyeni avaldus Pariisi rahufoorumil on vastukaja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni hoiatusele, et kollektiivse poliitilise jõu puudumine on viinud EL-i kuristiku servale.

Endine Saksa kaitseminister ei viidanud otseselt foorumist samuti osa võtnud Macroni sõnadele, kuid ütles, et ootab uuelt Euroopa Komisjonilt tõeliselt geopoliitilist mõtteviisi.

«Ma tahan rohkem väljapoole vaatavat Euroopa Liitu. Euroopat, mis kaitseks maailmas meie kollektiivseid väärtusi ja ühishuve,» ütles von der Leyen. «Tahan kindlustada, et Euroopa Liit oleks, mõtleks ja tegutseks tõeliselt geopoliitiliselt, välispoliitikast kaubanduse ja arengukoostöö ning humanitaarabist julgeolekuni.»

Analüütikud on heitnud Euroopa Liidu välisteenistusele ette suutmatust esineda kaaluka jõuna rahvusvahelisel areenil, mille taga on liikmesriikide erinevad seisukohad Euroopa ühisarmee puudumise küsimuses.

Von der Leyen kordas varasemat lubadust tõsta EL-i järgmises pikaajalises eelarves 30 protsendi võrra kulutusi välistegevusele. «Tahan kulutada seda raha tõhusamalt ja strateegilisemalt,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles