Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglates toimuvad kopsuvähi teabepäevad

60+
Copy
Doktor Jana Jaal
Doktor Jana Jaal Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

​Novembrikuu on pühendatud kopsuvähi teadlikkuse tõstmisele ning Tartu Ülikooli Kliinikumi onkoloogid kutsuvad sel puhul kõiki huvitatuid kopsuvähi teabepäevadele Põlva, Valga ja Lõuna-Eesti haiglasse ning Tartu Ülikooli Kliinikumi.

Hematoloogia-onkoloogia kliiniku radio- ja onkoteraapia osakonna juhataja dr Jana Jaali sõnul on kopsuvähk üks kõige sagedamini esinevatest pahaloomulistest kasvajatest kogu maailmas. „Globaalselt diagnoositakse kopsuvähk igal aastal ligikaudu 2 miljonil inimesel, Eestis ligikaudu 800 inimesel,“ selgitas dr Jaal.

Dr Jana Jaal rõhutab, et vähiravi edukus sõltub haiguse staadiumist. „Mida varem pahaloomuline kasvaja avastatakse, seda suurem on võimalus vähist tervistumiseks,“ kinnitas dr Jaal. Seetõttu korraldavad kliinikumi onkoloogid ja arst-residendid kõikides Tartu Ülikooli Kliinikumi haiglates teabepäevad, mis algavad loengutega ning jätkuvad personaalse kopsuvähi riski kalkuleerimisega väliseestlasest teadlase, Kanada Brocki ülikooli epidenioloogiaprofessori Martin Carl Tammemägi poolt loodud riski-ennustuse mudeli järgi.

Esimene teabepäev toimub 13. novembril Põlva haiglas algusega kell 11. Lisaks loengule ja kopsuvähi riski kalkuleerimisele pakuvad arstid ka nõustamist ning inimesed on oodatud esitama küsimusi kliinikumi onkoloogidele.

Kõrge kopsuvähi riski ilmnedes korraldatakse patsientidele madaladoosiline kompuutertomograafiline uuring kopsuvähi varaseks avastamiseks – nii näeb ka ette kopsuvähi varajase avastamise muu maailma praktika.

Valga haiglas toimub teabepäev 15. novembril, Lõuna-Eesti haiglas 18. novembril ning Tartu Ülikooli Kliinikumi jõuab teabepäev 20. novembril. Teabepäevad toimuvad kell 11-14 ning neis osalemine on tasuta ega vaja etteregistreerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles