NASA vahetas «lumememme» nime Ultima Thulest Arrokothiks, kuna algset nime seostati natsidega

Inna-Katrin Hein
Copy
Kuiperi vöös asub asteroidisarnane objekt, mis varem kandis nime Ultima Thule, uus nimi on Arrokoth
Kuiperi vöös asub asteroidisarnane objekt, mis varem kandis nime Ultima Thule, uus nimi on Arrokoth Foto: /AP/Scanpix

USA kosmoseagentuur NASA vahetas kõige kaugema teadaoleva asteroidisarnase objekti nime Ultima Thulest Arrokothiks.

Maast 6,6 miljardi kilomeetri kaugusel Kuiperi vöös asuv objekt sai uueks nimeks Marylandi osariigi põlisrahvaste powhatani ja algonquiani keelse sõna «Arrokoth», mis tähendab nendes keeles «taevast», teatab space.com.

Seda 33 kilomeetri pikkust lumememmekujulist objekti uuris 1. jaanuaril 2019 NASA New Horizons automaatjaam, mille juhtimiskeskus asub Marylandis Laurelis.

Asteroidisarnane kosmiline objekt, mis varem kandis nime Ultima Thule, kuid uus nimi on Arrokoth
Asteroidisarnane kosmiline objekt, mis varem kandis nime Ultima Thule, kuid uus nimi on Arrokoth Foto: /AP/Scanpix

«Nimi Arrokoth  viitab otseselt kosmose uurimisele ja uudishimule, et mida võib leida meie planeedist kaugemalt. New Horizonsi missiooni eesmärgiks on inimkonna silmaringi avardada. Samas kaasame uue nime panemisega meie uurimismissiooni ka põlisrahvad,» teatas New Horizons projekti juhtivteadlane Alan Stern.

Pärast asteroidisarnase objekti avastamist andsid NASA teadlased sellele tähise 2014 MU69, mis muudeti hiljem antiikaja kartograafia põhjapoolseima koha järgu Ultima Thuleks.

Kuiperi vöös asuv asteroidisarnane objekt, mis varem kandis nime Ultima Thule, uus nimi on Arrokoth. Pildil on see objekt ka värviliselt
Kuiperi vöös asuv asteroidisarnane objekt, mis varem kandis nime Ultima Thule, uus nimi on Arrokoth. Pildil on see objekt ka värviliselt Foto: HO/AFP/Scanpix

Keskaegses geograafias tähistas Ultima Thule ükskõik millist kauget kohta, mis asus maailma tuntud piiridest väljapool.

NASAt kritiseeriti, et nad objektile sellise nime panid, sest natside jaoks oli Ultima Thule paik, kust pärinesid rassipuhtad aarialased.

NASA teatas nüüd, et Kuiperi vöös asuva objekti uueks nimeks on Arrokoth, kuid nad ei kinnitanud, et nimi vahetati astronoomiahuviliste kriitika tõttu.

Kui ajakirjanikud uurisid NASA esindajatelt, miks nad asteroidi nime vahetasid, vastati et Ultima Thule ei olnud selle kosmilise keha ametlik nimi, vaid astronoomide poolt pandud hüüdnimi.

New Horizons on NASA planeetidevaheline automaatjaam, mis uurib Pluutot, selle kaaslasi ja Kuiperi vööd.

Kuiperi vöö on Neptuuni orbiidist kaugemal asuv Päikesesüsteemi piirkond, mis sisaldab kääbusplaneete ja tuhandeid komeedisarnase koostisega koostisega taevakehi.

Kuiperi vöö objektide tähistamiseks kasutatakse lühendit KBO (inglise keeles Kuiper Belt Object). Objektideks nimetatakse neid seetõttu, et vältida nende klassifitseerimist asteroidideks või komeetideks, sest neil on nii ühtede kui ka teiste omadusi.

NASA kosmosejaama New Horizons foto Kuiperi vööst ja seal asuvast asteroidisarnasest objektist, mis varem kandis nime Ultima Thule, kuid uus nimi on Arrokoth. Tegemist on kõige kaugema objektiga, mida teadlased on uurinud
NASA kosmosejaama New Horizons foto Kuiperi vööst ja seal asuvast asteroidisarnasest objektist, mis varem kandis nime Ultima Thule, kuid uus nimi on Arrokoth. Tegemist on kõige kaugema objektiga, mida teadlased on uurinud Foto: ZUMAPRESS.com/scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles