Varastatud telefonile võidakse teha hiiglaslik arve

Postimees
Copy
Mobiiltelefonil peab olema korralik PIN-kood.
Mobiiltelefonil peab olema korralik PIN-kood. Foto: Marko Saarm

Kui välismaal olles varastatakse mobiiltelefon, siis tuleb kiirelt võtta ühendust politsei ja oma mobiilsideoperaatoriga, sest vastasel juhul võib oodata kopsakas, vahel isegi tuhandetesse eurodesse küündiv arve, ja seda isegi siis, kui telefoninumbrile on seatud kõnelimiit.

Tele2 klienditeenindusdirektori Sirli Seliovi sõnul on ettevõttel olnud mitu juhtumit, kus inimest, kellelt on välismaal mobiiltelefon varastatud, ootab koju jõudes hiiglaslik telefoniarve, mis võib ulatuda mitme tuhande euroni.

Tegemist on petuskeemiga, mille käigus varastatakse telefon, kuid aparaadist hoopis väärtuslikum on petturitele telefoni SIM-kaart, millelt tehakse lühikese ajaga kõrge tariifiga tasulistele välismaa numbritele massiliselt kõnesid.

“Levinud on arusaam, et telefonile seatud limiit ja näpujäljetuvastus või PIN-kood kaitsevad suurte arvete tekkimise eest ning seega ei pea telefonivarguse korral liialt muretsema,” selgitas Seliov.

Telefonist palju olulisem on petturitele SIM-kaart, mida saab telefonist välja võtta ja teises seadmes kasutada.

Telefoni krediidilimiit kehtib küll ka välisriiki reisides, aga kuna välismaal ja võõras sidevõrgus võivad andmed jõuda koduoperaatorini hilinemisega, võib limiidi jälgimine toimuda viivitusega.

Kindlasti tasub telefonile panna korralik PIN-kood, mitte 0000 või 1234, mida proovitakse alati esmajärjekorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles