Selgusid Alveri kirjanduspreemia tänavused nominendid

Kultuuritoimetus
Copy
Raul Oreškin ja Triin Paja said Betti Alveri kirjanduspreemia 2018. aastal.
Raul Oreškin ja Triin Paja said Betti Alveri kirjanduspreemia 2018. aastal. Foto: Sille Annuk

Parimale ilukirjanduslikule debüüdile antava Betti Alveri kirjanduspreemia žürii kuulutas välja 2019. aasta auhinna nominendid. Žürii koosseisu kuulusid tänavu Katrin Väli (Hallas), Jüri Kolk, Rauno Alliksaar ning eelmise aasta laureaadid Triin Paja ja Raul Oreškin. Žürii laual oli ligi 60 debüütteost. Põhjalike arutelude järel valiti nominentideks:

Margit Lõhmus: proosakogu «Sterne: jutud 2002–2019» (Kultuurileht)

Anna-Kristiina Pae: luulekogu «Lindudeta kevad» (Elusamus)

Berit Petolai: luulekogu «Meoma ümisevad tuuled» (Verb)

Vahur Laiapea: luulekogu «Kodutud seosed» (EKSA)

Jane Rähn: luulekogu «Ma tundsin üht poissi» (Janar Sarapu)

Toomas Taul: ilukirjanduslik stsenaarium-väitekiri «Tuba 116» (Ilmamaa)

Øyvind Rangøy: luulekogu «Sisikond» (Vihmakass ja Kakerdaja)

Žürii esindaja Rauno Alliksaar nentis, et nagu eelmiselgi aastal, andsid debüütide seas tooni kirjastuse Paljasjalg projekti «Eesti 100 luuleraamatut» raames ilmunud üllitised, mille kirjanduslik väärtus on enam kui küsitav. «Seda meeldivam oli mitmekümne debüüdi seast leida suisa seitse nominatsiooniväärilist teost. Tõsiasi, et seitsmest lõppvalikusse jõudnud teosest viis on luuleraamatud, näitab aga möödunud hingedepäevavahes eesti kirjanduses valitsenud suundumusi – ei saa öelda, et debüütide osas oleks olnud märkimisväärselt hea proosa-aasta,» lisas Alliksaar. «Kui luuleilmas võis tajuda kvaliteetkirjanduse kriitilise massi olemasolu, olid proosadebüüdid valdavas osas küündimatud. Olulisimaks tunnusjooneks debüütide üldpildis võikski pidada ülemäärast enesekindlust.»

Betti Alveri kirjandusauhinda annab igal aastal välja Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond. Poetessi testamendi kohaselt pälvib selle parim hingedepäevade vahelise perioodi jooksul ilmunud debüütteos luule- või proosavallas. Preemiasumma on 2000 eurot ja pärineb Eesti Kultuurkapitalilt. Laureaadi väljakuulutamine ja auhinna üleandmine toimub Betti Alveri sünniaastapäeval, 23. novembril kell 16, elava heli ja sõnaga tummfilmifestivali 20/20 raames Tartu Kirjanduse Maja uues kultuurikohvikus Salong (Vanemuise 19).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles