USA tunnustas Jeanine Áñezt Boliivia ajutise presidendina

Copy
Boliivia ajutine president Jeanine Áñez.
Boliivia ajutine president Jeanine Áñez. Foto: Reuters / Scanpix

USA tunnustas eile Jeanine Áñezt Boliivia ajutise presidendina pärast Evo Moralese tagasiastumist nädalaid kestnud rahutuste järel.

«USA aplodeerib Boliivia senaatorile Jeanine Áñezile, et ta asus Boliivia põhiseaduse alusel ajutiseks presidendiks, et juhtida oma rahvast läbi selle demokraatliku ülemineku,» ütles USA välisminister Mike Pompeo avalduses.

Boliivia põhiseaduskohus kinnitas teisipäeval senati asespiikri Áñezi selle Lõuna-Ameerika riigi ajutiseks presidendiks, täites eelmise riigipea Moralese tagasiastumise järel tekkinud võimuvaakumi. 

Konstitutsioonikohus teatas avalduses 2001. aastast pärinevale põhiseaduslikule deklaratsioonile viidates, et «täidesaatva võimuharu toimimist ei tohiks peatada», mistõttu võimuhierarhias järgmine isik võtab sellest tulenevalt enda kanda presidendiameti. 

Áñez kuulutas end teisipäeval riigi ajutiseks presidendiks kongressi istungil, millel puudus aga kvoorum.

Kuna lisaks Morasele on tagasi astunud ka asepresident, senati president ja alamkoja spiiker, oli Áñezil senati asepresidendina põhiseaduse järgi õigus asuda riigipea kohuseid täitma.

Morales astus tagasi pühapäeval seoses üha vägivaldsemate protestidega tema pettustest määritud tagasivalimise üle 20. oktoobril peetud presidendivalimistel, mis andsid talle neljanda ametiaja.

Väites, et tema elu on ohus, põgenes Morales Mehhikosse, kes saatis talle järele õhujõudude lennuki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles