Teet Kase balletilavastuses osaleb kuulus jaapani näitlejanna

Kultuuritoimetus
Copy
Jaapani Noh teatri näitlejanna Ryoko Aoki.
Jaapani Noh teatri näitlejanna Ryoko Aoki. Foto: Hiroaki Seo.

Balletilavastuses «Kuldne Tempel», mis esietendub 16. märtsil, osaleb kuulus jaapani Noh teatri näitlejanna Ryoko Aoki.

Ryoko Aoki on üks väheseid naisi, kes viljeleb Jaapani Noh teatrit. Ajalooliselt on Noh teater olnud meeste pärusmaa, olles algselt naistele keelatud. Ryoko Aoki on uuendaja, kes ühendab Noh teatri traditsiooni nüüdismuusikaga, luues nii uue kunstilise vormi.

Noh teater on üles ehitatud laulule ja tantsule. Liikumine on aeglane ja monotoonne, temaatika põhineb enamasti vanadele jaapani muistenditele, ajaloole, kirjandusele, aga ka kaasaegsetele sündmustele. Teemad on sageli seotud unistuste, üleloomulike maailmade, kummituste ja vaimudega.

Ballett «Kuldne Tempel» esietendub Vene teatris 16. märtsil 2020.

Kyôtos asuva Kinkakuji templi mahapõletamise intsidendil põhinev Mishima Yukio (1925-1970) tuntuim romaan jälgib noore munga ja Kuldse Templi kummalisi suhteid, mis hakkavad hargnema juba peategelase lapsepõlves, mil ta kuuleb isalt lugusid maailma kõige kaunimast asjast. Tempel kogu oma iluga vallutab nooruki meeled, muudab neid, manipuleerib nendega, kord ilmutades end poisile kõige ebasobivamal hetkel, kord jälle hoides kogu oma ilu endale. Painavas meeltesegaduses ei jäägi noorel mungal muud üle, kui enesevabastuse eesmärgil hävitada selle ilu alge.

 “Kuldne Tempel”

Lavastaja Teet Kask, heliloojad Timo Steiner ja Sander Mölder, valguskunstnik Margus Vaigur, videokunstnik Taavi Miisu Varm, laval Eesti Rahvusballeti tantsijad, Ryoko Aoki (JPN) ja Theodor Sink (tšellist), produtsent Tiiu Tamm (Linnu Nimi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles