«Edukas olemiseks tuleb mõelda väljaspool seniseid kaste ja raame, siis tulevad lahendused, mida keegi ei oota ja mis annavad teiste ees eelise,» räägivad motivatsioonikoolitajad ja muidu edumeelsed.

Peaminister Jüri Ratasele võib viimase aasta jooksul ette heita igasuguseid asju, aga kindlasti mitte raamidest väljaspool mõtlemise oskuse puudumist. Vaid veidi liialdades võib öelda, et õigupoolest pole EKREga valitsusvastutuse jagamine olnudki muud kui üks pikk jada kastist-väljas-lahenduste leiutamine.

Ka seesama koalitsioon Isamaa ja EKREga on senistest raamidest väljas. Ka väljaspool Ratase enda sõnadest tehtud raami, et EKREga ta valitsust ei tee. Aga kui eesmärgiks oli seatud peaministriks jäämine ja selle saavutamiseks tuli purustada ka enda seatud raamid, siis saagu nii.

Kastist väljas käikude edu seisneb mitte nii väga nende geniaalsuses, kuivõrd ootamatuses. Mitu korda on selle valitsuse jooksul võinud oodata, et kättejõudnud olukord ei saa tuua muud kui valitsuse lagunemise. Ometi on Ratas suutnud leida käigu, mis Keskerakonna-Isamaa-EKRE ebastabiilset aatomituuma lagunemast hoiab. Aga laguneda ta tahab, vaid väline jõud ehk alternatiivide puudumine surub neid omavahel kokku.

Sidusa ja stabiilse ühiskonna loomise vajaduse toob Ratas põhjuseks, miks selline valitsus loodi. Näha seni toimunus selle sihi poole liikumist nõuab erakordselt raamidevälist mõtlemist. Lähenemise asemel on ühiskonnas süvenenud kaugenemine. Pärast enam kui pooleaastast koos valitsemist suhtlevad ka koalitsiooniparteid omavahel kohati kui vaenlased. Loota, et ühiskonna sidusus muudkui suureneb, samal ajal kui valitsust ennast ei seo praeguseks enam midagi rohkemat kui koalitsioonilepe, pole realistlik.

Sellest olukorrast võidukas pääsemine nõuaks Rataselt veel kord üht kastist-väljas-lahendust. Seni kuni see täidab üht tingimust – Ratas jääb peaministriks. Praegu tundub kõigile, et sellist varianti pole olemas. Aga nagu öeldud, seisneb raamidest väljas lahenduste edu nende ootamatuses.