Soome baar riputas ukse kohale natsisildi (1)

Copy
Auschwitzi koonduslaager. Pilt on illustratiivne.
Auschwitzi koonduslaager. Pilt on illustratiivne. Foto: Damian Klamka/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Soomes Kärköläs tegutsev baar sai laia kriitika osaliseks, kui riputas oma ukse kohale natsisildi.

Poolas asuv Auschwitzi muuseum kritiseeris Twitteris baari tegevust, mis riputas oma ukse kohale sildi tekstiga «Arbeit macht frei» ehk «Töö teeb vabaks». Muuseumi tviidis tõdetakse, et on kahetsusväärne näha, kuidas silti valesti ära kasutatakse.

Baari omanik Jussi Koskinen pani enda sõnul sildi ukse kohale «nalja ja pulli pärast». Koskinen on aastaid kogunud armeevarustust ning baari läheduses asetseb isegi liikursuurtükk.

«Sildi ülesriputamise taga ei ole mitte mingit ideoloogiat, sinna võiks panna kasvõi Põhja-Korea lööklauseid,» sõnas Koskinen. «Ma ei ole mingi nats. Ma teadsin küll, et sellest tekib furoor.»

Soomes ei keela seadus kasutamast Natsi-Saksa sümboolikat. Poliitilise ajaloo professori Markku Jokisipilä sõnul on aga harukordne, et sellist sümboolikat tahetakse paigutada baari ukse kohale.

«On õigustatud küsimus, kas selline silt baari ukse kohal on õiges kohas,» sõnas Jokisipilä. «Saan neist aru, kelle sõnul on sellise sildi paigaldamine maitsetu ja genotsiidi ohvreid mõnitav.»

Jokisipilä ei ole enda sõnul mures, et selliste sümbolite esiletõstmine võiks olla osa mingist suuremast nähtusest.

«Ma ei hakkaks siin midagi järeldama,» sõnas Jokisipilä. «Neo-natsism, mis on selle puhul nii mõnelgi pähe tulnud, on Soomes poliitilise mõttevooluna marginaalne. See läheb sõnavabaduse piiridesse ning see on sildi riputaja enda asi, millise signaali ta tahab oma tegevusega anda.»

Soome joogivalmistaja Sinebrychoff teatas esmaspäeval, et lõpetab baariga koostöö. Baari omaniku Koskineni sõnul ei ole baari tegevus sildi riputamisest aga kuidagi mõjutatud. Tema sõnul on Lappila külaelanikelt tulnud postkasti vaid üks kiri tagasisidega.

«Kliente käib sama palju kui varem,» sõnas Koskinen. «Praegu on silt üleval, kuid mingil hetkel võib selle vahetada sildiga »rehabiliteeriv töö».»

Baariomaniku käitumine on tekitanud nii meedias kui Internetis erinevaid arvamusi. Osade külaelanike meelest on silt süütu, teiste meelest aga maitsetu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles