Endine USA suursaadik Ukrainas andis kongressikomitees tunnistusi

Copy
USA endine suursaadik Ukrainas Marie Yovanovitch kongressikomitees president Donald Trumpi tagandamisjuurdluses tunnistusi andmas.
USA endine suursaadik Ukrainas Marie Yovanovitch kongressikomitees president Donald Trumpi tagandamisjuurdluses tunnistusi andmas. Foto: AFP / Scanpix

Endine USA suursaadik Ukrainas Marie Yovanovitch ütles täna president Donald Trumpi tagandamisjuurdluse avalikul istungil luurekomitee ees, et tema ametist vabastamine mängis kätte «kahtlastele jõududele terves maailmas», kel on ohtlikud kavatsused USA suhtes. 

Yovanovitch rõhutas, et Trumpi ihuadvokaat Rudy Giuliani algatas tema vastu laimukampaania. 

«Need sündmused peaksid panema muretsema kõiki isikuid siin ruumis,» ütles diplomaat. «Kahtlased jõud terves maailmas on näinud, kui vähe on vaja, et vabastada ametist USA suursaadikut, kes ei anna neile, mida nad tahavad,» sõnas Yovanovitch. 

Endine suursaadik ütles, et välisministeeriumi ametnik helistas talle aprillis keset ööd ja teatas, et tal tuleb «järgmise lennukiga» kodumaale naasta seoses muredega tema julgeoleku pärast.

Yovanovitch küsis, kas see puudutab tema füüsilist julgeolekut, millele ametnikult sai eitava vastuse.

Ta naasis Washingtoni, kus kuulis, et president Trump ei soovinud enam tema jätkamist suursaadikuna.

Samal ajal kui Yovanovitch täna kongressikomiteele tunnistusi andis, sõimas Trump teda Twitteris.

«Marie Yovanovitch teeb halvemaks kõik kohad kuhu ta läheb,» ütles Trump. «Ta (Yovanovitch) alustas Somaalias, kuidas see läks?»

Trump lõpetas säutsu meeldetuletusega, et presidendina on tal täielik õigus suursaadikuid palgata ja vallandada.

Endisest Nõukogude Liidust ja Natsi-Saksamaalt pagenud sisserändajate tütar on oma 33-aastase karjääri jooksul teeninud mitmes maailma tulisemas paigas, kuni ta 2016. aastal saabus Ukrainasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles