Nädala kaja: küsige Annikalt, kes on süüdi

Aivar Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Aivar Ojaperv.
Aivar Ojaperv. Foto: Virumaa Teataja

Lõppev nädal möödus kraaklemise ja tunnustamise tähe all. Riigi tasandil näidati üksteisele näpuga ja meie heal Lääne-Virumaal patsutati teineteisele õlale.

Kuulge teie seal riigikogus ja valitsuses – kui te pooltki nii palju päris tööd teeksite kui meie maakonna ettevõtjad, elaksime kõik tublisti paremini, kui elame. Valitsus on üle poole aasta ametis olnud, aga peale järjekordse skandaali ei meenu suurt miskit. Ja riigikogu sama moodi: nii koalitsioon kui ka opositsioon, keskenduge seadusloomele ja muule asjalikule, mitte ärge tegelege umbusaldamistega, mis, nagu te ise väga hästi teate, niikuinii läbi ei lähe.

Rahval on, ausõna, villand. “Kes on süüdi, kes on süüdi, seda ütles mulle eile Annika,” laulis Kreisiraadio. Küsige siis Annikalt, te Kreisiraadio karikatuurid seal Toompea mäe otsas, kui teisiti süüdlast ei leia.

Ma tean päris mitut meie maakonna ettevõtjat, kes riigikogu valimistel otseteed parlamenti pääseksid. Erakonnad on neid ka moosinud, aga need tublid mehed-naised on kandideerimisele kindla ei öelnud. Põhjendus on lihtne: nad ei taha targutada, vaid midagi ära teha.

“Kui mina parlamenti läheks, kes siis riigieelarvet täidaks?” küsis üks neist naljaga pooleks. Väikse liialdusena kõlas tema lause küll, aga põhimõtteliselt on see õige.

Kui mina parlamenti läheks, kes siis riigi­eelarvet täidaks?

Kui Lääne-Virumaa aasta ettevõtte Aru Grupi eestvedaja Juhan Viise oma mõtetes kogu aeg tööl ei oleks, kust tuleksid siis töökohad, majanduskasv, kasuminumbrid? Kui Paul Tiisler Reinpaulist, Raivo Vidder Halver Arendusest, Roman Kusma Aqvast, Indrek Klammer Voore Farmist ja paljud-paljud teised oleksid kogu oma ettevõtjaks olemise aja otsinud vaid süüdlasi ja vaenlasi, siis ei oleks nad kindlasti seal, kus on.

Peaminister Jüri Ratas, riigi juhtimine ei tähenda seda, et te peate kamandama, käskima, põhjendama, vabandust paluma. Juht peab alluvaid juhendama. Kui teile alluvad ministrid tegelevad tööajal üksteise vigade otsimisega, siis järelikult olete halb juht.

Lõppevast nädalast veel üks märksõna – kolibakter.

Võtke asja talupojamõistusega, Vinni ja Inju rahvas. Muidugi on jama, kui joogivees mingid bakterid ringi seilavad, kuid paanikasse pole ka vaja sattuda.

Otse kraanist ei maksa ehk tõesti liitrite viisi vett sisse lahmida, aga kui te seda keedate või enda pesemiseks kasutate, ei juhtu teiega ülisuure tõenäosusega midagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles