Raamatukogud jagavad infot kübermaailma ohtudest

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kui lapsed toimetavad kübermaailmas nagu kalad vees, siis vanemaealised tunnevad end seal ebakindlamalt, mistõttu just neile on suunatud kampaania "Ole IT-vaatlik". Pilt on illustreeriv ja tehtud teadlaste ööl.
Kui lapsed toimetavad kübermaailmas nagu kalad vees, siis vanemaealised tunnevad end seal ebakindlamalt, mistõttu just neile on suunatud kampaania "Ole IT-vaatlik". Pilt on illustreeriv ja tehtud teadlaste ööl. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Riigi infosüsteemi amet kutsub inimesi tuleval kolmapäeval, 20. novembril üle Eesti raamatukogudesse kübernõu küsima. Ida-Virumaal on kampaaniaga "Ole IT-vaatlik" ühinenud viis raamatukogu.

Nõuandepäeval pakub ligi 90 raamatukogu üle Eesti eelkõige vanemaealistele internetikasutajatele mõeldes abi küberturvalisuse küsimustes.

Algab lihtsatest asjadest 

"Küberturvalisus kõlab keeruliselt, kuid algab lihtsatest asjadest. Olgu selleks senisest pikem parool või oma nutitelefoni uuendamine. Kõike seda saab teha odavalt ja kiiresti, kuid see tundub paljudele justkui uus tundmatu maailm," ütles riigi infosüsteemi ameti juhtivanalüütik Lauri Tankler.

Ta lisas, et tegelikult on kõigil vaja lihtsaid teadmisi, kuidas ohutumalt küberruumis käituda. "Mul on hea meel, et kohalikud raamatukogud on jätkuvalt kohaks, kus kogukond üksteist aitab."

20. novembril on võimalik oma kohalikust raamatukogust saada nõu sellistel teemadel nagu tugevad paroolid, seadmete uuendamine, failide varukoopiate tegemine, privaatsuse tagamine sotsiaalmeedias, õngitsuskirjade äratundmine jms. Kuigi kampaania on suunatud eelkõige vanemaealistele, on võimalik abi küsida kõigil.

Eesti raamatukoguhoidjate ühingu juhatuse esimehe Katre Riisalu sõnul on ettevõtmise eesmärk õpetada seeniore IT-muredega raamatukogusse pöörduma.

Vanemaealistele toeks 

"Kui noored saavad abi koolist ja täiskasvanud töölt, siis vanemaealised peavad enamasti ise hakkama saama. Siin on toeks raamatukogu töötajad kui oma ala asjatundjad, kes oskavad aidata arvutite ja nutiseadmete kasutamisel ning korraldavad ka koolitusi."

Jõhvi keskraamatukogus on nõuandepunkt avatud kella 13-15 ja praktilisi nõuandeid jagab Jõhvi vallavalitsuse IT-spetsialist Aido Keskküla. "Meilt saab nõu nii turvalisuse kui ka teistes IT küsimustes. Meie töötajad pakuvad lugejatele pidevalt  individuaalset arvutialgõpet ja -nõustamist," ütles keskraamatukogu peaspetsialist Anne Kippar.

Nõuandepunktid on Ida-Virumaal avatud veel Sillamäe raamatukogus (kella 11-18), Narva keskraamatukogus (kella 11-12), Narva Kreenholmi haruraamatukogus (kella 12-13) ja Iisaku raamatukogus (kella 15-16). 

Ülevaatlikku infot küberturvalisuse kohta leiab ka kampaania kodulehelt www.itvaatlik.ee, mis koondab lihtsad nõuanded turvaliselt internetis toimetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles