Gambia muudab tulevaste inimõigusrikkumiste vältimiseks põhiseadust

BNS
Copy
President Barrow.
President Barrow. Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix Baltics

Gambia avalikustas reedel põhiseaduse kavandi, mis pärast Yahya Jammeh autoritaarset ja pikka valitsemist piirab presidendi võimuperioodi kahe ametiajaga, ning tagab inimeste juurdepääsu informatsioonile.

Veerand sajandi eest veretu riigipöördega võimule tulnud Jammeh valiti kahtlastel asjaoludel korduvalt tagasi, kuni ta 2016. aasta detsembris sai lüüa suhteliselt tundmatult Adama Barrow'lt, kuid keeldus tagasi astumast. 

Pärast ulatuslikke proteste ja rahvusvahelist survet loobus Jammeh lõpuks võimust ning pages Ekvatoriaal-Guineasse. Tema valitsusaega iseloomustasid räige korruptsioon ja inimõigusrikkumised, mida uuritakse tänini.

Presidendile kahe viieaastase ametiaja kehtestamine ja juurdepääs teabele kui õigusele tähendab taganemist vanast põhiseadusest, mis neis küsimustes vaikib.

President Barrow andis põhiseaduse muutmise komisjonile 18 kuud aega 1997. aasta konstitutsiooni läbivaatamiseks ja uue koostamiseks.

Komisjoni liikmed kavatsevad nüüd riigis ringi sõites välja selgitada avaliku arvamuse esimesele kavandile, pidades silmas võimalust sinna kohaseid ettepanekuid lisada. 

Seejärel esitab komisjon teise kavandi, mis antakse üle presidendile. Lõpuks läheb dokument rahvahääletusele, kuid peab enne seda saama veel ka parlamendi heakskiidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles