Mida kõike Barbied vajavad - pidukleite vaheldumisi bikiinidega!

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Täna Tartu mänguasjamuuseumis aset leidnud Barbie-nukkude moedemonstratsioonil nägi miniatuurseid pidu- ja pulmakleite, bikiine ja moodsat jõuluaja kostüümi.

Järgemööda käis laval 11 moeloojat, mõned üksipäini ja enda ees hoides vaid üht nukku. Teised koos abilistega, näppude vahel mitu Barbiet. Moeloomingut näitasid tüdrukud ja poisid, aga ka neiud ja keskealised naised.

Kollektsioone hindas Tartu kõrgema kunstikooli üliõpilane Brit Tammeleht. Polnud kleiti, millega ta rahule poleks jäänud või leidnud midagi sellist, mida sai hea maitse rõhutamiseks ekstra esile tõsta.

Esimesena läks lavale 8-aastane Emilia, esitledes oma Barbie-nukuga pika slepiga punast pidulikku kleit. Seejärel kolmene Ailin ning siis kuuene Damian. Varsti selgus, et nad kõik on ühe pere lapsed ning esitlemisjärge ootas ka laste ema Katsiaryna Popakul, kes demonstreeris lumivalget pruutkleiti.

Katsiaryna Popakul esitleb pruutkleiti, arvustab Brit Tammeleht.
Katsiaryna Popakul esitleb pruutkleiti, arvustab Brit Tammeleht. Foto: Margus Ansu

Mänguasjamuuseumi esimesel korrusel käis samal ajal taaskasutatud Barbiede ja nende rõivaste laat, aga ka vastvalmistatud ja uhiuute Barbie-rõivaste müük. Taaskasutatud nukurõivad kadusid kiiresti. Uhiuutel oli krõbedam hind, aga neid võis ka niisama imetleda.

Rõõmus üllatus oli, et ühe müügialaua taga võis leida ka Popakulide pere isa – Jevgeni Popakuli, kes pakkus oma naise Katsiaryna loodud kollektsioonist teisi esemeid müügiks.

Ka mehed on head nukurõivaste müüjad. Pildil Jevgeni Popakul.
Ka mehed on head nukurõivaste müüjad. Pildil Jevgeni Popakul. Foto: Margus Ansu

Katsiaryna Popakul ütles, et tema on pärit Valgevenest ning kui ta oli väike tüdruk, siis Barbiest ei teadnud ta midagi, neid Valgevenes ei müüdud.

Eestis elab ta kümme aastat, töötab psühholoogina, ta abikaasa Jevgeni on kiirabimeedik ning nende lapsed teavad Barbiedest juba palju rohkem.

Plaan mänguasjademuuseumisse tulla tekkis neil sel päeval, kui nad sündmusest kuulda said. Kollektsiooni õmblemiseks läks aega terve nädal.

Laadal kauplesid aga veel noored naised Riina Taidre, kelle müügiletil olid reas Barbiede rannabikiinid ja supekostüümid,

Bikiinid.
Bikiinid. Foto: Margus Ansu

ning Kirsti Lukman, kes oli heegeldanud kleite igaks elusündmuseks.

Naised ütlesid, et ühel neist kasvamas pojad, teisel poeg ja tütar, aga nende lapsed nukkudest eriti ei huvitu. Küll on see huvi emadel endal. Mõlemil on koguni nukurõivaste valmistamise ja müügiga tegelev äri, ühel Riana's Doll Closet ning teisel Camilla's Doll Boutique.

Esiplaanil Kirsti Lukman heegeldatud Barbie-kleitidega.
Esiplaanil Kirsti Lukman heegeldatud Barbie-kleitidega. Foto: Margus Ansu

Mänguasjamuuseumi publikuprogrammide kuraatori Katrin Vask ütles, et Barbiede moedemm ja laat leidis aset esimest korda ning selle mõte oli innustada lapsi mänguasjade rohkuse ajal mõtema taaskasutusele. Vana nukk võib olla omatehtud riietega täiesti uus nukk ja pakkuda veel palju mängurõõmu.

Mänguasjamuuseum oli hommikust peale rahvast täis, eesti keele kõrval sageduselt järgmine keel, mis kostis, oli läti keel.

Parasjagu on avatud ka suurnäitus «Barbie 60», kuhu on välja pandud rohkem kui nelisada nukku.

Keskpäevane piletijärjekord, saba uksest väljas.
Keskpäevane piletijärjekord, saba uksest väljas. Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles