Tartu kunstimuuseumis hullutas sünnipäevalisi räppar Reket, täna pääseb muuseumisse tasuta

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

Täna pääseb Tartu kunstimuuseumi saalidesse tasuta, kuna just täna 79 aastat tagasi kunstimuuseum Tartus avati. Suur pidu peeti maha juba eile, mil muusikat tegid DJ Karel ja räppar Reket.

Tartu kunstimuuseumis näeb praegu läbilõiget viimasel kümnel aastal tehtud kunstiostudest ehk aruannet publikule. Veel on silmitseda muuseumikogu müstilisema ja erootilisema poole väljapanek, mis koosneb seksuaalsust kajastavatest teostest üldpealkirja all «Müstika ja Eros», ning võistluse Noor Tartu võitnud Mirjam Hinni isikunäitus «Kõrgepinge», mis keskendub intensiivsetele meeleseisunditele.

Mis laupäevasesse peosse puutub, siis Tartu kunstimuuseumi kommunikatsiooni- ja turundusspetsialist Riin Lisett Rei lootis, et see meelitas majja ehk niisugust rahvast, kes väga sageli kunstisaalides muidu ei jaluta.

Tartu kunstimuuseumi sünnipäeval esines räppar Reket.
Tartu kunstimuuseumi sünnipäeval esines räppar Reket. Foto: Margus Ansu

Muusik Tom-Olaf Urbi ehk Reketi kutsusidki nad esinema seepärast, et avastasid ta viimasel plaadil suurel hulgal sensuaalseid tekste ning leidsid, et seksuaalsust ja erootikat väljendavate teoste keskel sobib Reket räppima suurepäraselt.

Tartu kunstimuuseum avati 17. novembril 1940. Muuseumi loomise taga seisis kunstiühing Pallas, kes unistas pea terve oma tegevusaja Tartusse kunstimuuseumi loomisest.

21. juunil oli aga võimuvahetus ning olukord muutus väga segaseks. Muuseumi avamise ajal oli kunstiühing juba likvideerimisel. Olulist rolli mängis Helene Mugasto-Johani, kes määrati Tartu linna koolivalitsuse juhatajaks, ning just tema kaudu käis suhtlemine võimudega.

Juba 1938. aastal oli Pallas käima lükanud kampaania kunstiteoste kogumiseks, et moodustada muuseumi alusvara, selleks said 133 tööd. Nendest teostest korraldati 1940. aasta veebruaris-märtsis 1940 Pallase ruumides ka näitus.

Muuseumi avamise päeval nägid inimesed seda sama väljapanekut kõvasti vähendatud kujul koolivalitsuse ruumides aadressil Suurturg (Raekoja plats) 6. Sisse pääses Rüütli tänava hooviväravast ja maja tagatrepist. See oli linnapanga kolmas korrus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles