Tuhanded Venezuela opositsiooni toetajad avaldasid Caracases meelt

BNS
Copy
Guaidó, keda tunnustab Venezuela ajutise riigipeana umbes 50 riiki, pidas toetajatele José Martí väljakul kõne, milles kuulutas, et «me ei löö vankuma».
Guaidó, keda tunnustab Venezuela ajutise riigipeana umbes 50 riiki, pidas toetajatele José Martí väljakul kõne, milles kuulutas, et «me ei löö vankuma». Foto: FEDERICO PARRA/AFP/Scanpix

Tuhanded Venezuela opositsiooniliidri Juan Guaidó toetajad tulid laupäeval pealinnas Caracases tänavatele nõudma president Nicolás Maduro võimult lahkumist. 

Meeleavaldajad kandsid rahvuslippe ja plakateid hüüdlausetega nagu «Maduro välja» ja «Järgi Boliivia eeskuju», viidates teise Lõuna-Ameerika riigi presidendi Evo Moralese tagasiastumisele meeleavalduste survel süüdistatuna valimispettuses. 

Guaidó, keda tunnustab Venezuela ajutise riigipeana umbes 50 riiki, pidas toetajatele José Martí väljakul kõne, milles kuulutas, et «me ei löö vankuma». 

«Boliivial kulus selleks 18 päeva, me oleme selle poole püüelnud aastaid. Palun kõigil venezuelalastel proteste jätkata,» lausus opositsioonijuht. «Võitlus kestab ülevõtmise lõpuni, vabade valimiste saavutamiseni.»

Guaidó kirjutas varem Twitteri-postituses: «Täna on Venezuela jaoks suur võit.» Ta lisas postitusele pilte meeleavaldajatest teistest Venezuela osariikides nagu Mérida, Zulia ja Falcón. 

«Me oleme tulnud täna väga kõrgete ootustega, me ei taha selle jäämist lihtsalt järjekordseks marsiks,» lausus 19-aastane juuratudeng Omar Kienzler. 

Caracases osales meeleavaldusel umbes 5000 inimest, tunduvalt vähem kui aasta esimese poole massiprotestidel, kuid tehes sellest siiski opositsiooni suurima meeleavalduse alates maist. 

«Evo on läinud, Maduro on minemas - Venezuela hüüab, me tahame vabadust!» hüüdis Rafael Castillo (65).

Opositsiooni meeleavaldused Caracases ja mujal möödusid vahejuhtumiteta. 

Reedel ründasid relvastatud isikud Guaidó erakonna peakorterit. Kapuutsides, musta riietatud ning püstolite ja vintpüssidega relvastatud mehed tungisid Guaidó partei Voluntad Popular (Rahva Tahe) ruumidesse pealinna Caracase idaosas. 

«Meil on küllalt sellest, et diktatuur jätkab rahva hirmutamist, seega me läheme homme jõuliselt tänavaile üle kogu Venezuela,» ütles Guaidó.

Maduro valitsus kutsus oma toetajaid samuti laupäeval mobiliseeruma. Vasakpoolne president hoiatas opositsiooni, et ei luba sellist «riigipööret» nagu Boliivias, kus president Evo Morales ametist lahkuma sunniti.

Caracase kesklinnas avaldasid laupäeval meelt ka punasesse riietatud Maduro toetajad, kes hüüdsid Madurot ja Moralest toetavaid loosungeid. 

Guaidó (36) tõusis Venezuela poliitilise areeni keskmesse jaanuaris, kui opositsiooni enamusega rahvusassamblee valis ta oma juhiks. 23. jaanuaril kuulutas ta end ajutiseks presidendiks, tõotas Maduro võimult kõrvaldada ja valimised läbi viia.

Guaidód asus toetama USA ja nüüdseks on tema selja taha kogunenud üle 50 riigi ja rahvusvahelise organisatsiooni. Nad süüdistavad Madurot 2018. aasta petuvalimiste järel võimu külge klammerdumises, inimõigusrikkumistes, läbikukkunud majanduspoliitikas ja riigi pankrotti viimises. 

«Kui midagi suurt ei juhtu, kaotab Guaidó juhikoha,» lausus politoloog Jesús Castillo-Molleda AFP-le. 

Hiljutine uuringufirma Delphos arvamusküsitlus näitas, et 38 protsenti Maduro vastastest tahab uue liidri esilekerkimist. 

Boliivia ajutine president Jeanine Áñez kutsus laupäeval Guaidó Venezuelat vabastama. «On ebaõiglane, et sa oled kannatanud nii palju vägivalda ja repressioone,» lausus Boliivia ajutine liider telepöördumises. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles