Prantsusmaal vahistati kollavestide aastapäevaprotestidel mitusada inimest

Copy
Protestijad täna Pariisi tänavatel.
Protestijad täna Pariisi tänavatel. Foto: ERIC DESSONS / JDD / SIPA / SCANPIX

Kollavestide liikumise esimesel aastapäeval vahistas Prantsuse politsei Pariisis ja teistes linnades puhkenud kokkupõrgete ajal 254 inimest, teatas siseminister Christophe Castaner täna.

Pariisis, kus politsei võitles linna kaguosas Place d'Italie väljakul märatsejatega tundide kaupa, oli vägivald viimaste kuude tõsiseim. 

Pariisis vahistati rahutuste käigus 173 inimest, ütles Castaner raadiojaamale Europe 1.

Väiksemad meeleavaldused toimusid ka Nantes'is, Montpellier's, Strasbourg'is, Bordeaux's, Toulouse'is ja teistes linnades, kus kinni peeti kümneid inimesi.

Tänaseks plaanivad kollavestid uusi meeleavaldusi.

Castaner väitis raadiousutluses, et Pariisis oli eile «vähe meeleavaldajaid» ning julgeolekujõududega kaklesid peamiselt «pätid ja kaabakad».

Kollavestide protestiliikumiseks kujunenud meeleavaldused algasid 2018. aasta 17. novembril president Emmanuel Macroni valitsemisstiili ja poliitika vastu, mida süüdistati tavainimese huvide eiramises.

Esimesel protestipäeval avaldas üle Prantsusmaa meelt 282 000 inimest. 

Iganädalased protestid sundisid Macroni tegema mitu järeleandmist. Muu hulgas eraldas valitsus palgatõusuks ligi 17 miljardit eurot ning kärpis madalama sissetulekuga inimeste makse.

Kolmapäeval avaldatud küsitlustulemused näitavad, et 55 protsenti prantslastest toetab endiselt kollavestide liikumist või suhtub vähemalt poolehoiuga. Samas ütles 63 protsenti vastanutest, et nad ei taha ulatuslike protestide taaspuhkemist.

Kollavestid tahavad oma sammudega laupäeval, mis on olnud traditsiooniline protestipäev, ja pühapäeval, liikumise esimesel aastapäeval, näidata Macronile ja ta valitsusele, et nad on jätkuvalt jõud, kellega tuleb arvestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles