Meedia: Briti valitsus ja sõjavägi varjasid oma sõdurite sõjakuritegusid

Copy
Foto: Yuriy Lashov / RIA Novosti / Scanpix

Ühendkuningriigi valitsus ja sõjavägi varjasid usutavaid tõendeid Briti sõdurite sõjakuritegudest tsiviilisikute vastu Afganistanis ja Iraagis, selgus BBC ja Sunday Timesi uurimisest.

Süüdistus põhineb kahel valitsuse korraldusel tehtud uurimisel, milles seostati sõdureid laste tapmise ning tsiviilisikute piinamisega, ütlesid meediakanalid.

Väidete seas on eliitüksusesse SAS kuuluva sõduri mõrvad, surmad kinnipidamisasutustes, kinnipeetute peksmised, piinamised ja seksuaalsed väärkohtlemised, mille pani toime jalaväepataljon Black Watch.

Tõendeid väidetavatest sõjakuritegudest leidnud sõjaväe detektiivid ütlesid BBC ja Sunday Timesi aasta kestnud uurimise käigus, et sõjaväe juhid peitsid tõendeid poliitilistel põhjustel.

«Kaitseministeeriumil polnud mingit kavatsust anda kohtu alla ühtegi sõdurit, auastmest hoolimata, välja arvatud juhul, kui see oli absoluutselt vajalik ning nad ei saanud sellest välja vingerdada,» ütles üks uurija BBC-le.

Ministeeriumi sõnul ei vasta süüdistused tõele. Ametkond rõhutas, et prokuröride ja uurijate otsused olid sõltumatud ning hõlmasid välist järelevalvet ja õiguslikku nõustamist.

Süüdistused tulid kahest sõjakuritegusid käsitlenud uurimisest. Need lõppesid 2017. aastal nii, et kellelegi süüdistusi ei esitatud.

Valitsus lõpetas uurimised pärast seda, kui sadu süüdistusi tuvastanud advokaadil Phil Shineril keelati õigusalal töötamine, sest väidetavalt maksis ta klientide leidmiseks Iraagis inimestele raha.

Inimõigusühendus Amnesty International kritiseeris tollal otsust ning mõned kahe uurimisega seotud uurijad väidavad nüüd, et võimud nägid võimalust kasutada Shineri tegusid ettekäändena. Nad tahtsid uurimisi kiirelt sulgeda, sest uurijad leidsid tõendeid kõrgete ametnike vääritikäitumisest.

Sunday Timesi teatel leidsid sõjaväe detektiivid väiteid võltsitud dokumentidest. Nende hinnangul olid mõned rikkumised kõrgete ohvitseride kohtu alla andmiseks piisavalt tõsised.

Leht kirjutas, kuidas enne uurimise sulgemist suunati üks SAS-i kõrgeimatest juhtidest prokuröridele menetleda, sest ta üritas moonutada õigusemõistmise kulgu.

Lehe sõnul võivad uurimistega tuvastatud rikkumised viia sõjakuritegude uurimiseni Rahvusvahelises Kriminaalkohtus, kui arvatakse, et ÜK ei suutnud oma sõjaväe tegude üle ise kohut mõista.

Välisminister Dominic Raab ütles pühapäeval BBC-le, et kuigi kedagi kohtu alla ei antud, siis leidis valitsus õige tasakaalu ning kahtlasi väiteid ei uuritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles