Sri Lanka riigipeaks valiti sõjaroimadega seostatud ekskaitseminister

Copy
Sri Lanka presidendivalimiste võitja Gotabaya Rajapaksa.
Sri Lanka presidendivalimiste võitja Gotabaya Rajapaksa. Foto: AFP / Scanpix

Sri Lanka presidendivalimised võitis sõjaroimadega seostatud endine kaitseminister Gotabaya Rajapaksa, keda toetas 52,25 protsenti valijatest, tema lähirivaal Sajith Premadasa kogus 41,99-protsendise toetuse, teatas eile valimiskomisjon. 

Rahvuslikul platvormil kandideerinud 70-aastane Rajapaksa lubas kampaania ajal julgeolekut ja usuäärmusluse mahasurumist.

Gotabaya võit tähendab Rajapaksa perekonna võimulenaasmist viieaastase vaheaja järel. Tema vend Mahinda valitses karmi käega riiki aastail 2005-2015. Uus president nimetab tõenäoliselt venna peaministriks.

Inimõigusrühmitused on süüdistanud vendi sõjakuritegudes 40 aastat kestnud kodusõja lõpuaegadel. Paljude srilankalaste jaoks aga on nad sangarid, sest nende valitsusajal lõi sõjavägi puruks sissirühmituse Tamil Eelami Vabastustiigrid (LTTE). 

Sri Lanka endine sõjaväejuht Sarath Fonseka on öelnud, et Gothabya andis kaitseministrina isiklikult korralduse alla andnud tamili sissiliidrite ja nende perede hukkamiseks.

Vendi on süüdistatud ka tsiviilisikute ja haiglate sihilikus ründamises sõja ajal, vennad ise on süüdistusi eitanud.

Saareriigi moslemivähemus kardab, et Rajapaksa võit võib tuua kaasa nende tagakiusamise. Moslemeid on tabanud kättemaksurünnakud pärast seda, kui äärmusislamistid tapsid aprillis muu hulgas hotellides ja kirikutes 269 inimest. 

Rajapaksa püüdis oma võidukõnes leevendada riigi vähemuste skepsist tema suhtes, lubades teenida kõiki kodanikke sõltumata nende rahvusest ja usutunnistusest.

Riigi rahvastikust 70 protsenti moodustavad budistidest singalid ja 12,6 protsenti hindudest tamilid. Moslemeid on kümme ja kristlasi kaheksa protsenti.

Sri Lanka presidendivalimistel kandideeris ühtekokku 35 inimest. Hääletusel osales 80 protsenti 15,99 miljonist valijast. 

Valimistel teiseks jäänud Sajith Premadasa valitsevast liberaalsest Ühtsest Rahvusparteist (UNP), kes on mõrvatud endise presidendi Ramasinghe Premadasa poeg, lubas oma kampaanias samuti julgeolekut ja arengut, aga ka hügieenisidemeid vaestele naistele.

Premadasa on elamumajandusministrina UNP-i liidri peaminister Ranil Wickremesinghe asetäitja valitsuses. 

Praegune president Maithripala Sirisena teist ametiaega ei taotlenud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles