Põhja-Korea: Trump ei saa uut tippkohtumist tasuta

Copy
Põhja.Korea liider Kim Jong-un valgel hobusel.
Põhja.Korea liider Kim Jong-un valgel hobusel. Foto: Zumapress/Scanpix

Põhja-Korea vastas USA presidendi Donald Trumpi uue tippkohtumise võimalusele vihjanud Twitteri-postitusele avaldusega, et pole huvitatud andma Trumpile ettekäänet hooplemiseks, kui ei saa vastutasuks midagi olulist.

Põhja-Korea välisministeeriumi nõunik Kim Kye-gwan ütles, et Washington peab läbirääkimiste elushoidmiseks loobuma oma «vaenulikust» poliitikast.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un on andnud Trumpi administratsioonile aasta lõpuni aega pakkuda tuumadiplomaatia päästmiseks mõlemale poolele vastuvõetavaid tingimusi.

«Sa pead tegutsema kiiresti, tegema leppe. Näeme varsti!» säutsus Trump eile Põhja-Korea liidrile Kim Jong-unile.

Kim ja Trump on alates mullu juunist kolm korda kohtunud, kuid kõnelused on ummikus alates veebruarist, mil nende kohtumisel Hanois ei ületatud erimeelsusi sanktsioonileevenduse osas.

Oktoobris prooviti jätkata ametnike tasandil kõnelusi Rootsis, kuid ka need jooksid kiirelt liiva.

«Me ei ole sellistest mõttetutest kõnelustest enam huvitatud,» ütles välisministeeriumi nõunik Kim riigimeedia vahendusel uue tippkohtumise kohta.

«Me ei anna USA presidendile midagi, millega uhkeldada, kui ta meile midagi vastu ei anna,» jätkas ta. «Põhja-Koread tuleks premeerida nende saavutuste eest, mida president Trump enda omadena esitleb.»

Trumpi otsesõnu kritiseerimine on Pyongyangi puhul uudne, sest varem on kirutud peaasjalikult teisi valitsusametnikke.

Oktoobris ütles Kim Kye-gwan: «Vastupidiselt Trumpi äranägemisele ja kavatsusele, on Washingtoni poliitringkonnad ja USA valitsuse Põhja-Korea poliitika kujundajad Põhja-Korea suhtes põhjuseta vaenulikud.»

Septembris kiitis ta USA riigipead veelgi enam, nimetades teda oma eelkäijatest erinevaks ja väljendades usku tema tema tarkusesse ja julgusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles