Käsipallileegion: tähtsaid võite eurosarjas ja Saksamaa karikavõistlustel

Postimees Sport
Copy
Rasmus Ots
Rasmus Ots Foto: EIBNER/Michael_Schmidt/imago images / Eibner/Scanpix

Napilt jäid välisklubides mängivad Eesti käsipallurid eelmisel nädalal nii-öelda plusspoolele, sest kaheksa kaotuse kõrvale saadi üheksa võitu ning Soomes tehti "Eesti-derbis" viik. Tähtsaimad võidud võtsid Andris Celminši ja Martin Grištšuki koduklubid Euroopa väljakutel ning Rasmus Ots Saksamaa karikasarjas.

Saksamaa amatööride karikavõistlustel jõudsid Rasmus Ots ja SG VTB/Altjührden oma regiooni finaalnelikusse, alistades HSG Heidmarki 29:24 (14:12). Tegemist pole lihtsalt asjaarmastajate sarjaga, siin osalevad sajad klubid alates tugevuselt neljandast liigast. Finalistid pääsevad järgmiseks hooajaks Saksamaa karikavõistlustele ehk riigi 64 tugevama hulka.

Rasmus Ots: tööd on siin väravavahil palju

«Amatööride karikafinaal mängitakse tavaliselt koos Saksamaa karika Final Four'iga, nii et see on suur asi, ehkki minna on veel pikk tee. Meile klubis mingeid pingeid või eesmärke peale ei pandud, sest peamine oli saada rohkem mänge. Neljanda liiga mängugraafik pole liiga tihe, nii et need on vägagi vajalikud kohtumised,» sõnas Ots.

Eesti koondise esiväravavaht otsustas juba kevadel lahkuda Bundesliga klubi Bergischer HC juurest, kus ta peamiselt duubelmeeskonnas esines. Uus meeskond SG VTB/Altjührden langes küll kolmandast liigast astme võrra allapoole, ent plaanib käimasoleval hooajal kiirelt naasta.

«Suvel öeldi selgelt välja, et klubi sihiks on tagasi tõusta. Hooaja algus kulgeb suurte tõusude ja mõõnadega ning ehkki praegu on tulemused head, siis neli-viis põhimeest on vigastustega väljas ja mängud põhikonkurentidega veel ees,» lahkas Ots Oberliga Nordsee tabelis kolmandal kohal paikneva VTB/Altjührdeni hetkeseisu.

«Tööd on siin väravavahil palju, sest mängime väga madala 6-0 kaitsega ning viskeid sajab ohtralt. Seoses vigastustega pole kaitse päris korralikult toimima saanudki ja liiga suurt abi sellest hetkel pole. Usun, et olen siiani hästi hakkama saanud, nii treener kui meeskond on igal juhul rahul,» hindas igas mängus kahekohalise arvu tõrjeid tegev puurivaht.

«Ehkki tegemist on amatöörklubiga, on treeningute ülesehitus ja kogu klubi tegutsemine vägagi professionaalne. Usun, et meeskonnas piisab materjali astme võrra kõrgemal mängimiseks, aga tase on neljandaski liigas kõva ja tõusmiseks peame selle potentsiaali ka väljakul realiseerima,» lausus 27-aastane Ots.

Soomes peetud eestlaste lahingus võitjat ei selgunud

Teistel Saksamaal pallivatel eestlastel nädal ei õnnestunud. Rekordmeister THW Kiel alistas TSV Hannover-Burgdorfi 32:23 (17:12). Mait Patrail andis kaks resultatiivset söötu hannoverlaste kasuks, kes langesid Bundesligas liidrikohalt. SG Flensburg-Handewittil on samuti 20 punkti, kuid parem väravate vahe.

Karl Roosna tabas korra HSG Krefeldi 19:26 (8:17) kaotusmängus SG BBM Bietigheimile ning Karl Toom jäi väravata, kui TV Emsdetten jäi 26:28 (13:12) napilt alla liidermeeskond TUSEM Essenile. Eestlaste klubid paiknevad 2. Bundesligas kahel viimasel tabeliastmel.

Magusa võidu said Rumeenia kõrgliigas ühe värava visanud Martin Johannson ja tema Bukaresti Steaua, alistades seni tabelis samal pulgal olnud CSM Focsani 31:30 (15:15). Prantsusmaa esiliigas kaotas Nice'i Cavigal Handball hoolimata Jürgen Rooba viiest väravast teise mängu järjest, jäädes alla Grand Nancy Metropole HB-le 24:28 (12:14).

Soome meistrisarjas peeti eestlaste lahing, kus Siuntio IF ja Helsingi IFK mängisid 21:21 (10:13) viiki. Tegu oli väravavahtide paraadiga, sest kaks puurilukku tegid kokku 30 tõrjet. Ott Varik viskas Siuntio kasuks kaks ja Sten Toomla pealinlastele kuus väravat. Siuntiolane Sten Maasalu jäi nullile ning põlveoperatsioonil käinud Ardo Puna jääb HIFK-i ridadest paariks kuuks eemale.

Rootsi esiliigas said eestlased tabelisse juurde võidupunktid. Armi Pärt jäi küll nullile, kuid aitas HIF Karlskrona 25:22 (12:8) võiduni liidermeeskonna HK Aranäsi üle. Hendrik Varul viskas kaks väravat ja Hammarby IF alistas kindlalt punktita autsaideri Bodens BK HF-i 35:19 (20:9).

Eurosarjas said Celminš ja Grištšuk viieväravalise edu

Dener Jaanimaa koduklubi Zaporožje HC Motor vallandas peatreener Mikola Stepanetsi kesiste Euroopa Meistrite liiga tulemuste tõttu. Uue juhendaja Rostislav Lanevitši käe all need ei paranenud, sest Motor kaotas võõrsil Montpellier HB-le 30:34 (15:16), Jaanimaa viskas kolm väravat.

Meie Tšehhimaal pallivatel meestel oli tihe nädal. Koduliigas saadi võidud ning nii Kristo Voika kui Martin Grištšuk viskasid kuus väravat vastavalt siis Nove Veseli TJ Sokoli 28:24 (12:15) võidus KH ISMM Koprivnice üle ja Praha HC Dukla 33:27 (19:15) üleolekus Brno SKPP Handballi vastu.

Pühapäeval toimusid kodused avamängud EHF Challenge Cupi kolmandas ringis. Sokol jäi viimase sekundi viskega 21:22 (13:13) alla Differdange'i Red Boysile Luksemburgist, Voika tabas neli korda. Dukla aga oli üle Bosnia ja Hertsegoviina klubist RK Gracanica 26:21 (11:7), Grištšukilt kaks väravat. Korduskohtumised peetakse järgmisel nädalal.

Sloveenias kogub mänguvormi vigastusest naasev Andris Celminš. Liigamängus pommitas paremsisemine viis väravat ja Velenje RK Gorenje alistas Izola RD Butan Plini 37:26 (21:12). Laupäeval Celminš kätt valgeks ei saanud, aga Gorenje sai tähtsa võidu EHF Cupi sarjas, olles kodus 24:19 (10:11) üle Põhja-Makedoonia klubist Skopje RK Metalurg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles