PM Hollandis. Rassismiskandaal sundis Wijnaldumi jõulisele sõnavõtule (1)

Andres Vaher, Amsterdam
Copy
Hollandi jalgpallikoondise poolkaitsja Georginio Wijnaldum.
Hollandi jalgpallikoondise poolkaitsja Georginio Wijnaldum. Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP

Esimene pool Hollandi jalgpallikoondise Eesti-mängu eelsest pressikonverentsist kulus sootuks muule teemale. Selleks oli eile siin esimest korda lahvatanud rassismiskandaal.

«Oleme seda näinud Itaalias, Ukrainas, paljudes muudeski kohtades. Aga et see juhtub Hollandis… Ma siiralt tõesti iial ei uskunuks seda,» lausus Meistrite liiga võitja FC Liverpooli tumedanahaline poolkaitsja Georginio Wijnaldum.

Ta pidas silmas eileõhtust Hollandi esiliiga kohtumist Den Boschis, mis publiku rassistlike hüüete tõttu katkestati. Mõne aja pärast mäng jätkus ja sai lõpuni peetud, kuid täna on see Hollandi spordimeedia teema number üks.

«See puudutas mind. Sügavalt. Šokeerivalt,» lausus Wijnaldum tundeküllaselt. «Kui minuga midagi sarnast peaks juhtuma, lahkuksin väljakult ega tuleks ühelgi tingimusel tagasi. Eile nad tulid tagasi. Ma ei näe, mis mõte sel on.»

Wijnaldum esitas aina levivale trendile laiema diagnoosi: «See on ühiskonna probleem. Ainuke võimalus sellega võitlemiseks on äärmine konkreetsus. Suured trahvid, selged karistused, rohkem kaameraid staadionidele. Nii et kaoks isegi soov tegelda sääraste solvangutega. Seni on olnud ainult jutt. Tuleb tegutseda, mitte rääkida ja teha avaldusi. Aga peame arvestama, et küsimus pole üksnes rassismis. Keegi otsustab näiteks teha Hitleri-saluudi. Ma ei mõista, kuidas on võimalik tulla üldse sellise asja peale.»

Wijnaldum lisas, et ka Hollandi koondise mängijad on isekeskis juhtunut arutanud. Küsimusele, kas mängus Eestiga võiks temalt või kelleltki teiselt oodata selleteemalist avaldust, vastas meeskonna homne kapten: «See oleks hea mõte. Peame seda arutama. Aga… Ma ei ei tea. Raske öelda.»

Hollandi koondise peatreener Ronald Koeman lisas: «Räägime kahjuks tõsisest juhtumist ja suurest murekohast. Meie ühiskonnas on kõik lubatud. Ma ei arva, et meie valitsuse tegevus aitaks taolisi juhtumeid ära hoida, pigem vastupidi.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles