Finantsinspektsioon avastas Swedbankis kuriteo tunnuseid (9)

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Swedbank.
Swedbank. Foto: Ints Kalniņš/Reuters/Scanpix

Finantsinspektsioon avastas Swedbanki väärteomenetluses kuriteo tunnuseid, mistõttu otsustati menetlus lõpetada riigiprokuratuuri algatatud kriminaalmenetluse kasuks, et vältida võimalikku topeltkaristuse riski.

Finantsinspektsioon alustas väärteomenetlust 28. oktoobril, et kontrollida Swedbankis tehtud finantsjärelevalvemenetluse käigus ilmnenud rahapesu tõkestamise väärtegude tunnuseid, teatas järelevalveamet.

Kuna kontrolli käigus ilmnesid ka kuriteo tunnused, siis otsustas finantsinspektsioon loobuda väärteomenetlusest kriminaalmenetluse kasuks. Samas teeb inspektsioon riigiprokuratuuriga koostööd, et kriminaalmenetlus saaks jätkuda.

Finantsinspektsioonil on praegu Swedbanki suhtes käimas ka finantsjärelevalvemenetlus, mille eesmärk on panga käitumise suunamisega hoida finantsstabiilsust ja turu läbipaistvust.

Finantsinspektsioon teeb koostööd ka Rootsi ja Balti riikide finantsjärelevalveasutustega. See tähendab, et asutused koordineerivad oma tegevust ning jagavad omavahel teavet ning hinnanguid.

Oktoobri lõpus sai teatavaks, et prokuratuur ja keskkriminaalpolitsei alustasid juba tänavu juulis Swedbanki suhtes kriminaalmenetluse, et uurida aastail 2011–2017 toime pandud võimalikku rahapesu ning võimalikku valeandmete esitamist finantsjärelevalvele.

Praeguse info alusel võidi Eestit kasutada rahapesuskeemis transiitriigina.

Riigiprokurör Sigrid Nurme sõnul tehakse Swedbanki rahapesu uurimisel nii rahvusvahelist kui ka riigisisest koostööd. «Uurimisasutused on siiani teinud tööd massandmetega, edastanud õigusabitaotlusi teistesse riikidesse ning teinud tihedat koostööd finantsinspektsiooniga,» lisas Nurm.

Menetluse praeguses etapis ei ole kellelegi kuriteokahtlust esitatud.

Swedbanki aktsia reageeris langusega

Stockholmi börsil noteeritud Swedbanki aktsia läks pärast finantsinspektsiooni teadet langusesse.

FI teate ajal kaubeldi panga aktsiaga 131,65 Rootsi krooni tasemel, tunni pärast oli aktsia langenud 128,6 krooni tasemele. Õhtul hind veidi kerkis, kuid kauplemispäevaga langes aktsia 2,27 protsenti ning sulgus 129,1 krooni tasemel.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles