Soomusrong "Wabadus" alustas liikumist Narva peale

Gerli Romanovitš
, ajakirjanik
Copy
Kui tänapäeval liiguvad rongid kuni 120kilomeetrise tunnikiirusega, siis soomusrong peab kinni oma ajaloolisest tempost ning liigub 40 kilomeetrit tunnis.
Kui tänapäeval liiguvad rongid kuni 120kilomeetrise tunnikiirusega, siis soomusrong peab kinni oma ajaloolisest tempost ning liigub 40 kilomeetrit tunnis. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Vabadussõja alguse 100. sünnipäevaks valminud kunagiste Vabadussõja sümbolite, soomusrongide lühendatud koopia "Wabadus" tutvustab neljas jaamas Eesti Vabadussõja ajalugu ning teeb aasta lõpuks Eestile tiiru peale. 

28. novembril 2018 möödus sada aastat Eesti Vabadussõja algusest. Lahingute, väejuhtide ja kangelaste kõrval on ühest olulisemast Eesti ajaloo sündmusest esile tõusnud kaks sümbolit: koolipoistest õppursõdurid ja soomusrongid. Kui esimesed kirjutas kuulsaks Albert Kivikas romaaniga "Nimed marmortahvlil", siis soomusrongid peab inimeste teadvusesse kirjutama Eesti järjekorras seitsmes laiarööpmeline soomusrong, mis on ristitud "Wabaduseks" ning mis laupäeval jõudis oma esimesse peatuskohta Ida-Virumaal − Kiviõlli, kus ratastel muuseumi käis esimesel paaril päeval uudistamas üle tuhande inimese. 

Maailmas ainulaadne

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles