Carl Robert Jakobsoni sauna palgid tõid lisatööd ja kulu kaela

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
“Oleme pinnast välja vedanud, vahevundamendid on valatud,” räägib OÜ Puitkatuste oskustööline Taisto Sillamägi, kuhu on tööjärg jõudnud 1877. aastal ehitatud saunas.
“Oleme pinnast välja vedanud, vahevundamendid on valatud,” räägib OÜ Puitkatuste oskustööline Taisto Sillamägi, kuhu on tööjärg jõudnud 1877. aastal ehitatud saunas. Foto: Urmas Luik

Pärnu jõe kaldale jääva Kurgja talumuuseumi saunamaja katust katab sinikavärvi ja häärberipoolset seina varjab kaitseväeroheline kile, mille vahelt käivad sisse-välja töömehed, jopede seljal kiri “Puitkatused”. Saaremaa vallas registreeritud osaühing remondib Kurgja-Linnutaja talu peremehe Carl Robert Jakobsoni 1877. aastal ehitatud sauna-elamut.

Kuid töötegijate näod pole murelikud mitte selle pärast, et nende objektil suri 41aastaselt ­ärkamisaja suurkuju ja ajalehe Sakala asutaja, vaid ehitis on oota­matult halvas seisus. See tähendab, et pärast jõulegi tuleb meistritel saunaga jätkata ja SA Eesti Maaelumuuseumid peab leidma lisaraha seni planeeritud ligemale 37 000 eurole, mille sisse oli arvatud OÜ Arcus Projekti koostatud muinsuskaitselised eritingimused ja põhiprojekt, ehitustööd ja muinsuskaitseline järelevalve.

“Meile halva üllatusena tuleb väga palju palgivahetust, kuna palgid on mädanenud ja putukatest kahjustatud,” möönab Eesti Maaelumuuseumide Jakobsoni talumuuseumi peaspetsialist Kersti Tammiksaar. “Hoonet tõsteti natuke, et saada alla korralik tuulutus. Katus on tegemisel, aga seest tuli kõik seinad lahti võtta. Vanade puumajadega on ju nii, et kunagi ei tea, mis üllatused seal välja tulevad.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles